Один з роликів левітації надпровідника LK-99 виявився підробкою

Опубликовал
Андрей Русанов

Одне з відео підтвердження успіху експерименту корейських вчених з надпровідністю за нормальних температур, виявилося підробкою. Фальсифікацію визнав автор оригінального посту на Billibilli.

Відео приписувалося Університету Науки та Технологій у Пекіні. Воно демонструвало маленький шматочок нібито левітуючої речовини LK-99, що рухається слідом за магнітом. Навіть без викриття відео здається сумнівним – дивний вибір ракурсу, погана якість фільмування, умови, що мало нагадують лабораторні.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Крім фальшивки, є ще два відео, з університету Хуачжун в Ухані, про їхню справжність поки нічого не відомо.

У кількох словах, надпровідність – здатність тіла проводити електричний струм без втрат. Зазвичай для цього потрібні наднизькі температури та високий тиск. Корейські вчені оголосили про створення зразка надпровідного свинцю LK-99, який виявляє свої властивості при температурах нижче 127°C без інших додаткових умов. Надпровідники відштовхуються магнітним полем та можуть левітувати у ньому.

Науковій спільноті зазвичай не доводиться мати справу з відео, що розповсюджуються в соціальних мережах, коли йдеться про оцінку дослідження. Цінність має лише належне рецензування статей та повторення експерименту в інших місцях. Публікації корейських авторів у Nature про надпровідність LK-99 в умовах, близьких до звичайних, зустріли насторожене ставлення інших вчених. Оригінальний матеріал все ще не пройшов рецензування, але містить детальний опис процесу отримання ефекту.

Джерело: Tom’s Hardware

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрей Русанов