Рубрики НовиниКіно

«Оппенгеймер» Крістофера Нолана — як застереження Кремнієвій долині про потенційну загрозу ШІ для людства

Опубликовал
Юрій Орос

Режисер зняв фільм про людину, що пошкодувала про жахливі наслідки головної роботи життя, провівши паралелі з сучасними гігантами техноіндустрії.

Думками Нолан поділився на передпрем’єрному показі фільму «Оппенгеймер» (Oppenheimer) у Нью-Йоркському готелі «Уітбі», де також відбулася панельна конференція режисера та Кая Бьорда — автора першоджерела для сценарію, книги «Американський Прометей» (American Prometheus), передає The Verge.

Фізик та науковий керівник «Мангеттенського проєкту» Джуліус Роберт Оппенгеймер, побачивши наслідки своєї роботи в японській Хіросімі (6 серпня 1945 року), глибоко пошкодував і навіть висловлювався з цього приводу президенту США Гаррі Трумену. На думку Крістофера Нолана, Кремнієва долина повинна запозичити концепцію відповідальності, а під час впровадження інновацій має існувати підзвітність.

«Стосовно ШІ? Це жахлива перспектива! Не в останню чергу тому, що потрапляючи в оборонну інфраструктуру, системи штучного інтелекту можуть за наслідками стати гірше ядерної зброї. Ми повинні притягати людей до відповідальності за те, що вони роблять із їхніми інструментами», — додав Нолан

Крістофер не назвав конкретні компанії, але в референсах можна впізнати Google, Meta та Netflix, які застосовують алгоритми для керування масами людей, які в тому числі здатні (свідомо чи ні) допомагати масовим злочинам.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

В український прокат «Оппенгеймер» вийде вже 20 липня 2023 року.

Трейлер

 

Бонус: Trinity Test — відео з акторами фільму, присвячене річниці першого випробування атомної зброї 16 липня 1945 року в американському штаті Нью-Мексико, початку ядерної епохи.

Disqus Comments Loading...