Оприлюднили специфікації стандарту графічної пам’яті GDDR7 — пропускна здатність до 192 ГБ/с

Опубликовал
Юрій Орос

Організація JEDEC опублікувала специфікації стандарту пам’яті GDDR7. Очікується, що GDDR7 стане пам’яттю вибору для висококласних графічних процесорів RDNA 4 і Blackwell, які, за чутками, вийдуть наступного року і змагатимуться за місце в списку найкращих відеокарт.

Минуло майже шість років відтоді, як перші відеокарти почали підтримувати пам’ять GDDR6. Це була RTX 20-ї серії з архітектурою Turing від Nvidia, яка вийшла на ринок у вересні 2018 року, передає Tom’s Hardware. Перші графічні процесори RTX 2080 і RTX 2080 Ti з GDDR6 мали пропускну здатність пам’яті 14 Гбіт/с, що забезпечувало 56 ГБ/с на пристрій. Пізніші рішення, такі як AMD RX 7900 XTX, мають до 20 Гбіт/с (80 ГБ/с).

Nvidia допомогла створити швидшу альтернативу в GDDR6X, яка починалася з 19 Гбіт/с в RTX 3080, а в підсумку досягла 23 Гбіт/с в найновішій RTX 4080 Super. Офіційно Micron оцінює свої чипи GDDR6X на рівні 24 Гбіт/с, що дає 96 ГБ/с на пристрій.

GDDR7 має забезпечити суттєве збільшення пропускної здатності в поколіннях. Специфікація JEDEC в підсумку досягне 192 Гбіт/с на пристрій. Це означає пропускну здатність пам’яті 48 Гбіт/с, що вдвічі перевищує швидкість найшвидшої GDDR6X. Однак ця пам’ять досягає таких швидкостей іншим шляхом, ніж попередні рішення пам’яті.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

GDDR7 використовує три рівні сигналу (-1, 0, +1) для передачі трьох біт даних за два цикли. Це відмінність від сигналізації NRZ (неповернення до нуля), що використовувалася в GDDR6, яка передавала два біти за два цикли. Лише ця зміна забезпечує 50% покращення ефективності передачі даних, що означає, що базова тактова частота не повинна бути вдвічі вищою, ніж у GDDR6.

Інші зміни включають використання незалежних від ядра шаблонів навчання регістрів зсуву з лінійним зворотним зв’язком для підвищення точності та скорочення часу навчання. GDDR7 матиме вдвічі більше незалежних каналів (чотири проти двох у GDDR6) і використовуватиме сигналізацію PAM3.

Disqus Comments Loading...