Рубрики Новини

Орвеллу і не снилося: росія програє в інформаційній війні — агресор блокує ЗМІ, обмежує соцмережі та вводить кримінальну відповідальність за «фейки» про Україну

Опубликовал
Володимир Скрипін

Україна обов’язково встоїть, а росія зазнає нищівної поразки, бо як казав Президент України Володимир Зеленський «життя переможе смерть, а світ — темряву». Це лише питання часу, причому не дуже віддаленого. Українська армія та народ б’є російських окупантів не тільки на полю бою, досягнення в інформаційному просторі не менші. Сьогодні вже ніхто не вірить російській пропаганді й зайвий тому доказ — нещодавні дії окупантів.

Блокування сайтів ЗМІ та соцмереж

Ввечері 3 березня «Роскомнадзор» почав блокувати незалежні ЗМІ, включно з Deutsche Welle та «BBC». Також у частини російських користувачів перестали відкриватися соцмережі Facebook та Twitter. Одночасно з’явились повідомлення про недоступність у рф магазинів App Store та Google Play. Також «Роскомнадзор» вимагає від Telegram видалити сервіси, які збирають інформацію про військових рф, полонених або загиблих в Україні.

Закони про покарання за «фейки» щодо дій російських військових

Наразі російська реальність та тоталітарний лад перевершує написане фантастами — тим же англійським письменником Джорджом Орвеллом у відомому романі-антиутопії «1984». В росії правду відтепер вважатимуть брехнею на законодавчому рівні. 4 березня держдума ухвалила законопроєкт про покарання за поширення свідомо неправдивої інформації щодо дій російських військових. Він запроваджує до КК нову статтю 207.3. Максимальна санкція статті — 15 років тюрми. Закон також запроваджує покарання за заклики до санкцій проти росії.

Які ще покарання передбачають закони, які приймають окупанти, щоб приховати правду від свого народу:

  • За поширення «фейків» про використання армії Росії — штраф від 700 тис. до 1,5 млн рублів, або виправні роботи терміном до 1 року, або примусові роботи терміном до 3 років, або позбавлення волі терміном до 3 років.
  • За те саме діяння, вчинене групою осіб, або зі «штучним створенням доказів звинувачення» – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.
  • Якщо ті самі дії спричинили тяжкі наслідки, тоді до 15 років.
  • Дії, спрямовані на «дискредитацію використання» російської армії — штраф від 100 до 300 тис. рублів, або примусові роботи до 3 років, або арешт від 4 до 6 місяців, або позбавлення волі до 3-х років.
  • Публічні заклики до запобігання використання армії Росії (в тому числі заклики до «антивоєнних мітингів») – до 5 років.
  • За заклики до введення/продовження санкцій проти Росії — штраф до 500 тис. рублів, примусові роботи до 3 років, арешт до 6 місяців, а також колонія до 3 років.
Disqus Comments Loading...