Останній запуск ракети Antares 230 з першим ступенем від «Південмашу» — російські двигуни пішли за військовим кораблем

Опубликовал
Юрій Орос

Мабуть, останній продукт партнерства України та росії в космічній сфері має відправитися на орбіту з космодрому Уоллопс у штаті Вірджинія.

Оновлення:

Antares успішно стартувала з космодрому Уоллопс о 2 серпня о 3:31 за київським часом.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Вантажний космічний корабель Cygnus успішно розкрив сонячні панелі. Орієнтовний час прибуття на Міжнародну космічну станцію — 4 серпня об 11:30 за Києвом.

Відео моменту старту:

Оригінальний допис:

Ракета-носій Antares у ніч на 2 серпня відправить на Міжнародну космічну станцію корабель Cygnus від компанії Northrop Grumman, передає ArsTechnica. Це останній запуск конфігурації ракети з першим ступенем і розгінним блоком, побудованим в Україні та російськими двигунами.

Саме таку конфігурацію Northrop Grumman обирала для більшості з 19 місій, успішно проведених з 2013 року. Проте тепер перший ступінь ракети вироблятиме приватна космічна компанія Firefly Aerospace, що також має коріння та співробітників в Україні. Компанія розробила й систему з 7 двигунів Miranda.

Після широкомасштабного вторгнення в росії в Україну 24 лютого 2022 року уряд США посилив санкції проти агресора, й змусив розірвати більшість зв’язків американських компаній з російською промисловістю. Через це російські двигуни РД-181 стали недоступними.

Корпуси ракетоносіїв Antares виготовлялися на «Південмаші» у Дніпрі, який був змушений припинити виробництво, у тому числі через обстріли російськими ракетами у липні 2022 року.

Історія проєкту Antares

Antares — двоступенева ракета середнього класу розроблена американською компанією Northrop Grumman за участі КБ «Південне», «Південмаш» та інших підрядників. Її висота — понад 40 метрів, а діаметр 3,9 м. За допомогою корабля Cygnus (Лебідь) здатна доставити на МКС 5425 кг вантажу. Важлива особливість цього корабля — допомога в коригуванні орбіти станції, яка поступово знижується.

Наприкінці 2000-х компанія Orbital Sciences, що потім увійшла до Northrop Grumman залучили до проєкту вантажної ракети Antares дві українські компанії з Дніпра — КБ «Південне» та «Південмаш».

Основою проєкту була радянська ракета «Зеніт», із якою прийшли й ракетні двигуни НК-33. Вони стали причиною вибуху Antares із кораблем Cygnus та вантажем на МКС у 2014 році.

Збирання ракет «Циклон» і «Зеніт» на заводі «Південмаш», Дніпропетровськ, СРСР (тепер — Дніпро).

Три запуски Cygnus виконали на ракеті United Launch Alliance Atlas V поки інженери переробили ракету під інші російські двигуни — РД-181. Відтоді (2016 рік) відбулося 12 успішних запусків конфігурації під назвою Antares 230.

Майбутнє Antares

Після розповсюдження російської агресії на всю Україну у 2022 році Northrop Grumman оголосила про партнерство з Firefly про будівництво необхідних компонентів ракети до кінця 2024-го.

Втім, традиційно для космічної індустрії терміни змістилися, і тепер першого запуску конфігурації Antares 330 очікують не раніше середини 2025 року. До цього часу Cygnus здійснюватиме польоти до МКС на SpaceX Falcon 9.

Космічний корабель Cygnus
Disqus Comments Loading...