Підробка SSD: ютубер протестував фальшивий накопичувач Samsung 980 EVO на 4 ТБ та знайшов ще кілька подібних виробів

Опубликовал
Андрей Русанов

Підробка SSD поширюється все активніше. Ютубер der8auer спробував протестувати фальшивий накопичувач Samsung 980 EVO на 4 ТБ (який навіть не випускався) – але це у нього не вийшло. Також він знайшов ще кілька подібних моделей

Ведучий каналу der8auer Роман Хартунг придбав для експерименту те, що називалося Samsung 980 EVO 4 ТБ на AliExpress. Модель відрізнялася неймовірною ціною €40, до того ж її не було в каталозі Samsung. На пакуванні виробу було зображено накопичувач NVMe, тоді як усередині виявився SSD M.2 SATA (два ключі на конекторі). На лицьовій стороні коробки була вказана дуже невелика швидкість, а задня сторона являла собою мішанину зі слоганів, умов та гарантійних обіцянок – і ніде нема слова Samsung. Маркування контролера накопичувача було стерто. Його вдалося виявити лише на двох чипах пам’яті, але ця інформація нічого не дала.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Під час підключенні Windows розпізнала накопичувач місткістю 3,72 ТБ, тестова програма CrystalDisk також розпізнала SSD. А ось протестувати швидкість не вдалося: прогрес йшов вкрай повільно, тест був зупинений, коли стало ясно, що для його закінчення знадобиться не менше 24 годин. При цьому значення швидкості досягли лише 36,25 МБ/с та 0,84 МБ/с.

У продажу були помічені й інші подібні пристрої.

  • Зовнішній твердотілий накопичувач Seagate із граничною місткістю 64 ТБ
  • Його аналог на 128 ТБ
  • SSD M.2 Samsung 980 PRO 4 ТБ (модель, яка ще не надійшла у продаж)

Перші два виявилися анекдотичними виробами з невеликої друкованої плати з вклеєними картами microSD місткістю 64 ГБ. Але фальшивий Samsung 980 PRO 4 ТБ працював, показуючи швидкість 2473 МБ/с та записи 1057 МБ/с (але не мав кешу). Кількість пам’яті не відповідала зазначеній, накопичувач вміщував «у кращому випадку 1 ТБ».

Підробки можуть здатися смішними та легко впізнаваними: явні невідповідності, фантастична місткість та ціна, продаж на AliExpress. Але люди нечасто звертають увагу на невеликі невідповідності, а якість виконання може бути кращою, тому до придбання SSD варто уважно ставитися вже сьогодні.

Джерела: Tom’s Hardware

Disqus Comments Loading...