Податки на Bitcoin та інші криптовалюти. У Раді зареєстрували новий законопроєкт «Про віртуальні активи» — з поступовим підняттям ставки з 5% до 18%

Опубликовал
Володимир Скрипін

Сьогодні Парламент зареєстрував альтернативний проєкт про зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо врегулювання обороту віртуальних активів (ВА). Про це повідомив віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі. Йдеться про законопроєкт № 10225-1 – він є альтернативою законопроєкту 10225, який внесли до Ради 7 листопада та який передбачає схему оподатковування за ставкою 18% ПДФО та додатково 1,5% військового збору.

Контекст

Ще в березні Зеленський підписав ЗУ «Про віртуальні активи», який дає «зелене світло» на запуск в Україні легального ринку віртуальних активів та виведення операції з криптовалютами з тіні. Цей закон — базовий (грубо кажучи, він визначає статус криптоактивів та дозволяє операції з ними). Щоб ринок запрацював повноцінно, потрібні зміни до Податкового кодексу України, які остаточно врегулюють питання оподаткування операцій з віртуальними активами. Ухвалення цих змін є обов’язковою умовою для повноцінного запуску ринку віртуальних активів. Спочатку його планували прийняти до кінця 2022 року, але через війну та валютних обмежень НБУ, які фактично заблокували всі операції з криптовалютами, процес дещо затягнувся. До речі, раніше Нацбанк був категорично проти, щоб віртуальні активи використовувалися для розрахунків за товари й послуги».

Податки на криптовалюти

Минулого тижня в Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування криптовалют в Україні, розроблений Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР). Він, серед іншого, пропонує оподатковувати прибуток від діяльності на крипторинку за ставкою 18% і військовим збором у розмірі 1,5%. Цей документ викликав гостру реакцію та критику з боку спільноти, яка вважає ставки зависокими.

Альтернативний підхід запропонували у Мінцифрі – Михайло Федоров раніше заявив, що податки не повинні перевищувати рівні 5% для доходів фізосіб та 18% для компаній з додатковою можливістю користуватися перевагами податкового режиму Дія.City. Сьогодні Парламент зареєстрував цей законопроєкт як альтернативний попередньому зі ставками 18% + 1,5%.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Мета — створити ефективний ринок віртуальних активів в Україні та встановити правила оподаткування операцій.

За словами Мінцифри, яка брала участь в розробці документа, закон допоможе створити сприятливі умови для розвитку криптоіндустрії, збільшити надходження до бюджету та підвищити інвестиційну привабливість України.

Ключові податкові умови альтернативного законопроєкту

Головна відмінність — ліберальніші податкові умови для бізнесу, а саме:

  • доходи фізосіб від операцій з криптовалютами оподатковуватимуться за ставкою 5% протягом перших трьох років, за ставкою 9% протягом наступних п’яти, після чого загальна ставка податку зросте до 18%;
  • для провайдерів послуг, пов’язаних із віртуальними активами (читай: біржі та інші) — податок на прибуток у 18% або 9% на виведений капітал за умови використання податкового режиму Дія.City.

Також цей законопроєкт:

  • визначить правовий статус віртуальних активів
  • упровадить класифікацію цифрових активів та послуг у цій сфері, які адаптуються з європейськими стандартами регулювання криптоактивів Markets in Crypto Assets (МiСА)
  • створить інноваційну зону, у якій упродовж трьох років можна буде працювати без попередньої авторизації
  • адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів

Як завжди, наразі це законопроєкт, а не закон, який ще треба прийняти з проходженням усіх обов’язкових стадій законодавчого процесу (читання в Раді підпис президента), тож остаточно редакція може сильно відрізнятися від первинної.

Disqus Comments Loading...