Понад 5 мільярдів мобільних телефонів у 2022 році викинуть на звалище — якщо скласти їх один на одного, то утвориться вежа у 120 разів більша за висоту, на якій розташована МКС

Опубликовал
Катерина Даньшина

У всьому світі зараз налічується близько 16 мільярдів мобільних телефонів – очікується, що цього року майже третину з них буде виведено з експлуатації, що викликає побоювання деяких фахівців з утилізації.

Експерти очікують, що приблизно 5,3 мільярда мобільних телефонів вийдуть з ладу у 2022 році. Якщо покласти їх один на одного (за умови, що кожен пристрій має товщину близько 9 мм), отримана вежа з електронних відходів буде у 120 разів більша за висоту, на якій розташована Міжнародна космічна станція, і досягне 1/8 шляху на Місяць.

Попри те, що гаджети містять цінні матеріали, такі як золото, срібло, мідь і паладій, експерти вважають, що більшість телефонів, що вийшли з вжитку, просто залишаться лежати в шафах або сміттєвих кошиках, решта – потрапить на звалища або сміттєспалювальні заводи.

Цікаво, що мобільні телефони посідають 4-е місце серед дрібного електричного та електронного обладнання, яке споживачі найчастіше накопичують.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Згідно з опитуваннями, проведеними з червня по вересень 2022 року серед 8 775 європейських домогосподарств у 6 країнах, в середньому в одному будинку знаходиться 74 електронних продукти, включаючи телефони, планшети, а також такі побутові прилади, як тостери та фени. У середньому 13 із них просто перебувають на зберіганні (9 – перебувають у власності, але не використовуються, а 4 – зламані).

До першої п’ятірки дрібного електричного та електронного обладнання в Європі входять:

  • дрібна побутова електроніка та аксесуари (наприклад, навушники та пульти дистанційного керування);
  • дрібна побутова техніка (наприклад, годинники, праски тощо);
  • дрібне інформаційно-технологічне обладнання (наприклад, зовнішні жорсткі диски, маршрутизатори, клавіатури, миші);
  • мобільні пристрої та смартфони;
  • обладнання для приготування їжі (наприклад, тостери, кухонні комбайни, грилі).

Більшість учасників опитування (46%) заявили, що зберігають пристрої, тому що вважають, що можуть знову використати їх у майбутньому. Ще 15% заявили, що прагнуть продати ці речі або роздати їх, 13% повідомили, що пристрої мають сентиментальну цінність, а 9% респондентів думають, що вони можуть чогось коштувати у майбутньому. 7% опитаних кажуть, що просто не знають, як позбутися старих речей.

Акумулятори в деяких старих смартфонах Samsung можуть “роздуватися” – техноблогер виявив проблему в 8 з 600 телефонів своєї колекції

Джерело: Techspot

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина