Рубрики Новини

Пошарпані сандалі засновника Apple Стіва Джобса продали на аукціоні за $200 000

Опубликовал
Катерина Даньшина

Очікувалось, що сандалі Birkenstocks, які носив Стів Джобс у перші дні існування Apple, принесуть від $60 000 до $80 000. Однак за старе взуття легенди один з учасників зголосився віддати значно більше — $218 750.

Ну, і отримав книгу та незамінний токен (NFT) до пари.

Босоніжки Birkenstock Arizona Джобс, очевидно, носив ще в 1970-х і 80-х роках, коли він тільки заснував Apple. Їх фактично витяг зі смітника Марк Шефф, що керував майном Джобса.

Розповідаючи про те, як він отримав сандалі в статті Business Insider 2016 року, Шефф пояснює, що Джобс “зберігав дуже мало речей”, тому Марк схопив босоніжки, коли Стів був готовий їх викинути.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

“Деякі речі ми залишили, деякими поділилися з друзями. Колекція, яку ми отримали, досить випадкова”, – сказав він тоді Insider.

Шефф спочатку виставив сандалі на аукціоні у 2016 році, де вони були продані приблизно за $2 000, повідомляє NPR.

Цього разу сандалі Джобса (і NFT) оцінювалися від $60 000 до $80 000, але фінальна ціна перевершила всі очікування.

“Сандалі неодноразово використовувалися, але виглядають неушкодженими. Пробкова підошва зберігає відбитки ніг Стіва Джобса, які були сформовані після багатьох років носіння”, — йдеться в описі.

Хоча ми не знаємо особи, яка придбала взуття, NPR стверджує, що покупець зробив переможну ставку в Hard Rock Cafe на Таймс-сквер. Перш ніж сандалі виставили на аукціон вдруге, їх демонстрували на різних виставках, у тому числі в Salone del Mobile в італійському Мілані, штаб-квартирі Birkenstock у Німеччині та першому магазині Birkenstock у США, розташованому в м. Сохо, Нью-Йорк.

У 2012 році записку від Стіва Джобса та робочу материнську плату Apple I було продано на аукціоні за $400 000, тоді як рідкісний прототип VideoPad, утилізований Джобсом, минулого року був проданий приблизно за $14 000.

У 2021 році рукописну заяву Стіва Джобса про прийняття на роботу від 1973 року продано на аукціоні за $222 400. Того ж року за $787,483 продали інструкцію з експлуатації комп’ютера Apple II, підписану Стівом Джобсом.

Взуття було продано на аукціоні Julien’s Auctions “Ікони та ідоли: рок-н-рол”, на якому були представлені пам’ятні речі, одяг, музичне обладнання та прикраси від музикантів та діячів попкультури, включаючи Елвіса Преслі, Курта Кобейна та Джона Леннона.

У жовтні минулого року пару кросівок Nike Air Ship, які носив легендарний баскетболіст Майкл Джордан, продали за 1,47 мільйона доларів, побивши рекорд найвищої ціни продажу пари взуття на аукціоні.

«Архів Стіва Джобса» — сім’я та друзі запустили пам’ятний сайт про життя співзасновника Apple

Джерело: The Verge, CNN

Disqus Comments Loading...