ДніпроГЕС, стабілізаційні відключення та обвал трафіку — росія атакувала енергетику України понад 60 «шахедами» і майже 90 ракетами

Опубликовал
Катерина Даньшина

З 4-ї до 7-ї ранку тривала масована ракетна атака ворога по українських містах — уражені об’єкти енергетичної та іншої критичної інфраструктури, є пошкодження житлових будинків.

Оновлено, 22.03, 10:10: ДніпроГЕС у критичному стані — було два прямих влучання, повідомив директор Укргідроенерго Ігор Сирота в коментарі «Радіо Свобода». За його словами, одна з ракет влучила в опору, розбиті підкранові балки: «Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе вона (ГЕС-2) працювати».

Оновлено, 22.03, 11:10: За даними Харківської ОВА, наразі у Харкові без електроенергії близько 700 000 споживачів.

Харків, який отримав понад 15 ударів лише по об’єктах енергетики, нині без світла, а метро працює як укриття. Номер рятувальної служби 101 тимчасово не працює — у поліції радять перенаправляти дзвінки на 102 (також працює резервний номер 1562).

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

У Кривому Розі, Кропивницькому, на Полтавщині та Сумщині задіяні графіки аварійних відключень. В Одесі — стабілізаційні відключення електроенергії, у Дніпрі —  екстренні. Також частково знеструмлено Запоріжжя, де рф атакувала ДніпроГЕС — рух дамбою повністю перекрито.

Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС
Наслідки ракетної атаки на ДніпроГЕС

«Серйозно пошкоджено обладнання станцій. Після закінчення обстрілів працівники підприємств оперативно розпочали усунення наслідків та відновлення роботи обладнання», — написала пресслужба ДТЕК.

За даними Енергоатому, через масовану атаку тимчасово окупована ЗАЕС опинилася на межі блекауту: о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з’єднує тимчасово окуповану АЕС з об’єднаною енергосистемою України.

Наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС — Феросплавна». Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

«Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації. Якщо відключиться остання лінія звʼязку з вітчизняною енергомережею, ЗАЕС опиниться в черговому блекауті, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції», – наголосив очільник Енергоатома Петро Котін.

Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький назвав ранкову атаку по енергетичних об’єктах «найбільшою за весь час»:

«Вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані засоби ураження. Атака була здійснена по різних регіонах України, по теплових та гідроелектростанціях, а також по магістральних підстанціях, якими управляє «Укренерго».

За словами Кудрицького, ворог цілив в різні об’єкти енергосистеми – генерацію, високовольтні підстанції, підстанції операторів розподілу.

«На жаль, є обмеження енергопостачання в різних регіонах України, переважно на лівому березі Дніпра. Підкреслюю, це контрольовані обмеження, щоб система працювала цілісно. Найбільше питань щодо статусу пошкоджень ДніпроГЕС: наразі немає жодних ризиків прориву дамби, статус пошкоджень уточнюється і буде остаточно зрозумілим за кілька годин», – відзначив голова НЕК «Укренерго».

Додатково в Україні спостерігаються проблеми з роботою інтернету, повідомляє Netblocks. Наслідки найбільш помітні у Дніпрі, Харкові, Вінниці та Хмельницькому.

За даними командувача Повітряних сил України Миколи Олещука ворог застосував 151 засіб повітряного нападу:

  • 63 ударні БпЛА типу «Shahed-136/131» (район пусків приморсько-ахтарськ – рф.);
  • 12 балістичних ракет «Іскандер-М» (белгородська область — рф., ТОТ Крим);
  • 40 крилатих ракет Х-101/Х-555 (із тринадцяти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС – акваторія Каспійського моря);
  • 5 крилатих ракет Х-22 (із п’яти бомбардувальників Ту-22М3 — ростовська обл. -рф.);
  • 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» (із десяти МіГ-31К — тамбовська область -рф.);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59 (із двох Су-30 (Су-34) – ТОТ Запорізької області);
  • 22 зенітні керовані ракети С-300/С-400 (белгородська, курська обл. — рф.).

В результаті протиповітряного бою знищено 92 повітряні цілі: 55 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131», 35 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Disqus Comments Loading...