Процесори AMD Ryzen 7000 можуть отримати швидший 3D V-Cache, ніж Ryzen 7 5800X3D

Опубликовал
Андрей Русанов

На думку професійного інженера в області напівпровідників Тома Вассіка, технологія з 3D V-Cache отримає значне оновлення у процесорах Ryzen 7000. Він виявив більше стовпчиків TSV на CCD Zen 4 – це може позначати більшу пропускну здатність V-Cache, ніж у випадку Ryzen 7 5800X3, одного з кращих процесорів для ігор.

Якщо говорити точніше, Вассік стверджує, що на чіпі Ryzen 7000 є два набагато більші та щільніші масиви і деяке зменшення кроку – поряд зі згаданими додатковими стовпцями TSV. Це означає, що пластини Ryzen 7000 3D V-Cache матимуть велику площу контакту з процесором, що призведе до більшої пропускної здатності кешу L3 та можливої ​​додаткової продуктивності.

3D V-Cache – технологія багаторівневого кешу від AMD, яка дозволяє виробнику чіпів потроїти об’єм кеш-пам’яті L3 шляхом розміщення додаткових 64 МБ пам’яті SRAM, що значно підвищує продуктивність в іграх та інших завданнях, чутливих до кешу.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Єдиний споживчий чип, випущений AMD з технологією 3D V-Cache – Ryzen 7 5800X3D, який має 96 МБ кеш-пам’яті L3. Цей процесор вирвався у топ ігрових бенчмарків, випереджаючи або йдучи урівень з чипами Intel 12-го покоління.

Що стосується Ryzen 7000, додаткові контакти TSV дозволяють припустити, що реалізація другого покоління технології AMD матиме вищий потенціал пропускної здатності порівняно з винятковою пропускною здатністю 2 ТБ/с у попередника. Підвищення продуктивності у разі практично неминуче, а оптимізація архітектури може дати й менше енергоспоживання.

В цілому, ці додаткові TSV мало що говорять про те, як саме працюватиме 3D V-Cache наступного покоління від AMD або наскільки конкретно він буде кращим, ніж Ryzen 5800X3D. Але є велика ймовірність, що Ryzen 7000X3D скине 5800X3D з п’єдесталу та отримає певну популярність.

Джерело: Tom`s Hardware

Disqus Comments Loading...