Qualcomm анонсувала «ноутбучний» ARM-процесор Snapdragon X Elite — конкурент Apple M2 та Intel Core i7

Опубликовал
Юрій Орос

Qualcomm представила найпотужніший свій процесор для ПК, якому належатиме конкурувати з Apple M2 та Intel Core i7. Snapdragon X Elite на думку виробника відкриває нову еру преміальних обчислень, технологіям штучного інтелекту на пристрої та є одним з найефективніших процесорів у ПК, здатних працювати до декількох днів на одному заряді батареї.

Виробник робить акцент на трьох пунктах:

  • Продуктивність та ефективність. Snapdragon X Elite — 12-ядерний процесор (кодова назва Qualcomm Oryon), виконаний за 4-нм техпроцесом, має функцію Dual-Core Boost для швидкого відгуку. Інтегрований графічний процесор Qualcomm Adreno повинен забезпечувати продуктивність під час розваг. Snapdragon X Elite покликаний підтримувати високу продуктивність при низькому енергоспоживанні.
  • Оптимізація для штучного інтелекту. Qualcomm AI Engine з Hexagon NPU повинні забезпечувати ефективну роботу ШІ-алгоритмів для творчості, відеоконференцій, безпеки та помічників. Snapdragon X Elite здатний запускати генеративні моделі LLM (Великі мовні моделі) з більш ніж 13 млрд параметрів. Він включає оновлений Micro NPU для підвищення безпеки, зручності входу та конфіденційності. Qualcomm AI Engine підтримує Windows Studio Effects та багато інших застосунків зі змогою прискорення штучного інтелекту.
  • Розумніший користувацький досвід. 5G та Wi-Fi 7 з HBS Multi-Link для безперебійного підключення до хмарних. Технологія Snapdragon Seamless дає змогу перемикатися плавно та динамічно між різними пристроями, а набір технологій Snapdragon Sound призначений покращити роботу з бездротовими навушниками.

Звісно не обійшлося без порівнянь із конкурентами, якими є Apple M2 та Intel Core i7. Порівнюючи Snapdragon X Elite з двома варіантами Core i7 Qualcomm намалювала свою криву багатоядерної продуктивності значно вище. Також обіцяють на 68% менші витрати енергії за пікових навантажень. Логічно, ця перевага архітектури ARM над x86 лежить в основі її успіху на мобільних пристроях.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Щодо іншого ARM-конкурента, то Snapdragon X Elite має «на 50% вищу пікову багатопотокову продуктивність». Що теж логічно, бо у X Elite в півтора раза більше ядер (12 проти 8). Почекаємо більш комплексних порівнянь.

Перші комп’ютери з Snapdragon X Elite повинні з’явитися в середині 2024 року.

Disqus Comments Loading...