Раз на сторіччя. Землю може вразити рідкісний сонячний шторм, який «‎підпалить» електромережі та виведе супутники з ладу

Опубликовал
Катерина Даньшина

Сонце стає все більш неспокійним перед піком своєї активності, підвищуючи тим самим вірогідність великого «шторму» – рідкісного, але дуже небезпечного явища, яке за словами NASA, може «‎скалічити економіку та поставити під загрозу безпеку людей».

Три різні сонячні події можуть надсилати високошвидкісні частинки, які впливають на магнітні поля Землі: сонячні спалахи, корональні діри або корональні викиди маси — великі вибухи на Сонці. Якщо нас «‎бомбардуватимуть» з достатньою силою, то іонізований шар Землі, який захищає планету від найгірших впливів космічної погоди, може відшаруватися та «‎відкрити шляхи» для проникнення ще більшої кількості частинок.  

«Ми говоримо про подію, яка відбувається раз на сто років», — сказав Метью Оуенс, професор космічної фізики в Університеті Редінга.

Такий шторм найбільш ймовірним стає під час піка сонячної активності, який відбувається приблизно кожні 11 років, коли лінії магнітного поля Сонця стають більш заплутаними та скрученими, прогнозуючи появу більшої кількості сонячних плям, корональних дір та корональних викидів маси. 

«Такі шторми відбуваються не кожного циклу, але під час максимально сильного (подібного до того, що наближається) – існує більша ймовірність появи події, яка спричинять перебої з електроенергією тут, на Землі», — сказав Даніель Вершарен, доцент фізики космосу та клімату в Університетському коледжі Лондона.

Найпотужніші сонячні шторми

Керрінгтонська подія 1859 року або Сонячний супершторм став найпотужнішою сонячною бурею з усіх на сьогодні зареєстрованих – однак на той час у світі користувалися не великою кількістю інфраструктури, на яку вона могла вплинути. Утім навіть тоді, шторм був драматичним – на телеграфних станціях по всьому світу спалахнули пожежі.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Інший помітний сонячний шторм зареєстрували у 1989 році, і хоча він був менш потужним за попередній, інфраструктури було більше – тож і шкоди це принесло значної. Стрибок напруги спричинив 12-годинне знеструмлення у Квебеку і вивів з ладу короткохвильове радіо. Канадці думали, що СРСР глушить радіосигнали – виникло непорозуміння, яке могло бути небезпечним під час холодної війни.

Корональна діра на Сонці. Зображення: NASA

З 90-х років наша залежність від зв’язку, супутників, електромереж та іншої важливої ​​інфраструктури зросла в геометричній прогресії. Тож якби такий шторм стався сьогодні, на світ би очікували глобальні відключення електроенергії, супутників і важливих комунікаційних мереж, повідомляє NASA. 

Чого очікувати від Сонця сьогодні?

Очікувалось, що нинішній сонячний цикл буде помірним, однак він вже активніший за попередній. Ще одне занепокоєння зумовлене тим, що магнітні поля Сонця також спрямовані на південь – а отже, заряджені частинки, швидше за все, несуть магнітний заряд, протилежний магнітному полю Землі, що надає їм ще більше шансів пробити захист нашої планети. 

Утім дослідники все ще думають, що ймовірний шторм навряд чи зрівняється з Керрінгтонською подією. 

Сонячні спалахи, спричинені нинішнім циклом, вже провокували відключення радіозв’язку на Землі цього року та проблеми з науковим обладнанням у космосі, а SpaceX Ілона Маска втратила 40 супутників Starlink через сонячну бурю.

Очікується, що пік поточного циклу припаде приблизно на 2025 рік. До того часу країни у вищих широтах, такі як США, Канада, Швеція та Велика Британія, повинні бути особливо обережними, оскільки вони найбільш вразливі до сонячної погоди. 

Утім, маючи досить точне попередження, катастрофічним наслідкам можна завадити – наприклад, якщо оператори вчасно стратегічно вимкнуть електромережі, змінять маршрут літаків або місцеперебування супутників. Європейське космічне агентство планує запустити супутник Vigil, який має зайти за Сонце, щоб помітити потенційно небезпечні сонячні плями та корональні діри за кілька днів до того, як вони з’являться на Землі.

Джерело: Insider

Disqus Comments Loading...