Регулятор США дозволив AST SpaceMobile тестувати зв’язок між звичайним мобільним телефоном та супутником

Опубликовал
Вадим Карпусь

Компанія AST SpaceMobile отримала експериментальну ліцензію, що дозволяє тестову експлуатацію прототипу супутника BlueWalker 3 у США. Ліцензія Федеральної комісії зв’язку дозволяє компанії підключати до BlueWalker 3 немодифіковані стільникові пристрої в Техасі та Гаваях протягом декількох хвилин на день.

Ідея полягає в тому, щоб забезпечити можливість прямого підключення смартфонів через супутники. Жодних апаратних або програмних модифікацій кінцевих пристроїв не потрібно. Для досягнення мети на орбіті Землі планується розгорнути угруповання широкосмугових супутників. Прототип такого супутника BlueWalker 3 компанія має намір вивести на низьку навколоземну орбіту цього літа.

AST SpaceMobile отримала дозвіл державних органів на використання стільникових частот для підключення BlueWalker 3 до телефонів США. Також компанія використовуватиме спектр у Q та V діапазонах для спрямування трафіку назад на наземні шлюзи — хоч і з деякими обмеженнями.

«Супутник BlueWalker 3 дасть нам близько 5 хвилин покриття в більшості районів світу кожен день, і ми плануємо використовувати це для налаштування нашого програмного забезпечення та інших систем, пов’язаних з ядром мережі», – сказав головний стратегічний директор AST SpaceMobile Скотт Вишневскі.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Зазначається, що таке покриття також має надати можливості вивчення численних варіантів використання стільникового широкосмугового зв’язку, включаючи додатки для передачі текстових повідомлень, голосу і даних.

Супутник BlueWalker-3 має масу близько 1500 кг і містить фазовані антенні грати площею 64 м2, які будуть розгорнуті на орбіті. Вони дозволять підключатися до немодифікованих телефонів із підтримкою стандартів зв’язку 2G, 4G та 5G на відстані сотень кілометрів. Супутники BlueBird, які будуть використовуватись у комерційних цілях, отримають більшу масу та ширший кут охоплення.

AST SpaceMobile підписала контракт на запуски зі SpaceX, хоча розглядає й інших перевізників. До кінця 2024 року компанія має намір розгорнути 110 супутників для досягнення «істотного глобального» мобільного покриття. У 2025 планується запустити ще 58 супутників для поліпшення якості послуг шляхом використання можливостей технології MIMO. AST Space Mobile заявляє, що її виробничі потужності в Техасі розраховані на збирання до шести супутників BlueBird на місяць.

Джерело: spacenews

Disqus Comments Loading...