Рубрики НовиниСофт

Російські окупанти відключили зв’язок та інтернет в Херсонській та частині Запорізької областей, і перенаправляють трафік через рф. Як уникнути переслідування та захистити себе (VPN + шифрування DNS)

Опубликовал
Тетяна Нечет

Після того, як на території Херсонської та частини Запорізької областей почалися перебої з інтернетом та мобільним зв’язком, а потім ці послуги зникли. Причинами стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах. Після цього трафік херсонського провайдера «Скайнет/Херсонтелеком» ремаршрутизували через російські провайдери «Міранда/Ростелеком». Це значить, що херсонцям варто розуміти, що весь їх незашифрований трафік можуть бачити російські окупанти. Про це повідомила  журналістка Ольга Худецька з посиланням на дані NetBlocks.

У Держспецзв’язку додали, що паралельно з відключенням українських операторів на ворожих інформаційних ресурсах почали розповсюджувати фейкові історії про те, що розпорядження відключити зв’язок дала українська влада.

«Це неправда, оскільки ми завжди виступали за максимальний доступ українців  до засобів зв’язку. А Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку і перед війною, і на початку вторгнення висловив однозначну позицію держави – оператори повинні забезпечити українців зв’язком та доступом до інформації. Відключення українського зв’язку, так само як і запровадження валюти країни-агресора та примусова сплата податків бізнесом окупаційним утворенням, мають створити принаймні видимість існування нового квазіутворення для внутрішнього російського споживання. І на цьому тлі згодувати росіянам фейкові результати ймовірного фейкового референдуму», — йдеться у повідомленні.

У Держспецзв’язку закликали усіх українців, які перебувають на окупованих районах, переїжджати до інших регіонів і бути обережними.

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Безплатні VPN на випадок перенаправлення трафіку через російські сервери:

  1. https://nthlink.com
  2. https://www.psiphon3.com/ru/download.html
  3. https://protonvpn.com
  4. https://www.tunnelbear.com/

Як змінити DNS (щоб роскомнадзор не бачив, які сайти з девайсу відкриваються та VPN з точкою виходу десь в Європі або контрольованій території України):

Як залишатися на зв’язку з Україною, навіть якщо окупанти відключили українське ефірне мовлення, зв’язок та інтернет:

  1. слухайте радіо на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц) за допомогою старих приймачів.
  2. Також українські канали розкодовано на супутнику: Hotbird 13; частота: 11 219 МГц; поляризація: (горизонтальна); символьна швидкість: 29 900; корекція помилок: FEC 3/5.

Як залишатися на зв’язку без стабільного сигналу мобільної мережі:

Що робити, якщо не працює Wi-Fi мережа:

Disqus Comments Loading...