Ринок IT-праці: 25% звільнили, 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку [дослідження DOU]

Опубликовал
Вадим Карпусь

Профільний ресурс DOU опублікував результати опитування айтівців про пошуки роботи. Воно проводилось у вересні-жовтні 2023 року та охоплювало 4485 працюючих респондентів та 756 фахівців, які шукають першу роботу в ІТ.

Зазначається, що ситуація з роботою в ІТ помітно ускладнилася на другому році повномасштабної війни. За останні 12 місяців 25% айтівців звільнили чи не продовжили контракт (пів року тому таких було лише 16%). Ще 16% фахівців пішли з роботи чи проєкту за власною ініціативою, а 8% відправляли на бенч чи в неоплачувану відпустку. Загалом 47% айтівців пішли з роботи чи проєкту протягом останнього року.

Найчастіше протягом останнього року звільняли розробників (26%), QA (30%) і дизайнерів (28%). На бенч чи в неоплачувані відпустки частіше за інших теж відправляють технічних фахівців — DevOps / SRE (11% за останні 12 місяців побували на бенчі), QA і Data Scientist /Data Engineer (по 10%), розробників (9%).

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Скорочення викликають занепокоєння у працюючих фахівців. 42% тих, хто зараз працює, бояться втратити роботу, а серед фахівців з досвідом менш як 3 роки, таких 49%. Серед айтівців з досвідом більш як 5 років стурбованість через можливі звільнення проявляють 38% опитаних.

Найбільше можливою втратою роботи переймаються тестувальники та дизайнери (52% працюючих). Найбільш оптимістичні фахівці з Data Science (30%), DevOps і SRE (31%) та аналітики (35%).

37% айтівців, які нині мають роботу, хотіли б її змінити. Проте лише 18% насправді планують це зробити. Отже, більшість вважає, що знайти нову роботу буде важко.

В галузі зросли строки пошуку нової роботи. Понад половину айтівців (54%) знаходять нову роботу протягом двох місяців. Лише 37% фахівців вкладаються в один місяць, хоча в лютому 2023 року цей показник становив 49%.21% фахівців, які шукали роботу протягом останнього року, витратили на це понад три місяці — торік таких було лише 13% айтівців. Водночас 64% тих, хто шукав роботу протягом останнього року, її знайшли.

Знайти роботу на вищу зарплату теж стає важче, ніж раніше. 56% айтівців, яким це вдалося протягом останнього року, стали отримувати вищу зарплату. Пів року тому цей показник становив 65%. Найлегше зараз отримати підвищення зарплати фахівцям з досвідом в ІТ від одного до трьох років ─ 71% стали заробляти більше при переході на іншу роботу.

Ті, хто шукає першу роботу в ІТ, найчастіше не мають чітких зарплатних очікувань: 34% готові працювати за будь-яку зарплату і лише 14% розраховують на підвищення доходів.

Disqus Comments Loading...