Samsung випустить перший у світі чип GDDR7 – на 40% швидший за GDDR6 та на 20% енергоефективніший

Опубликовал
Андрей Русанов

Компанія Samsung повідомила, що завершила розробку першого у світі чипа GDDR7. Пам’ять має швидкість передачі даних 32 ГТ/с, використовує амплітудно-імпульсну модуляцію (PAM3) та обіцяє підвищення енергоефективності на 20% порівняно з GDDR6.

При швидкості передачі даних 32 ГТ/с GDDR7 має пропускну здатність 128 Гбайт/с, що значно більше ніж 89,6 Гбайт/с на чип, що забезпечується GDDR6X з 22,4 ГТ/с. 384-бітна підсистема пам’яті GDDR7 з продуктивністю 32 ГТ/с забезпечить колосальну пропускну здатність 1,536 ТБ/с, що перевищує 1,008 ТБ/с у GeForce RTX 4090.

Щоб досягти безпрецедентно високої швидкості, GDDR7 використовує амплітудно-імпульсну модуляцію PAM3 з трьома різними сигнальними рівнями (-1, 0 та +1). Цей механізм дозволяє передавати три біти даних за два цикли, що більш ефективно, ніж дворівневий NRZ, що використовується в GDDR6. Однак важливо відзначити, що сигнали PAM3 складніше генерувати та декодувати, ніж NRZ (що означає додаткове енергоспоживання), вони можуть бути сприйнятливіші до шуму та перешкод. Але схоже, що переваги PAM3 переважують її проблеми, тому модуляцію застосовуватимуть у GDDR7 та USB4 v2.

Пам’ять GDDR7 споживає енергію на 20% ефективніше в порівнянні з GDDR6, хоча Samsung не уточнює метод вимірювання цього показника. Зазвичай виробники пам’яті вимірюють потужність, що передається на біт.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Однак це не означає, що мікросхеми та контролери GDDR7 споживатимуть менше, ніж GDDR6. Кодування PAM3 складніше та потребує більшої потужності. Samsung говорить про використання епоксидного формувального компаунду (EMC) з високою теплопровідністю та на 70% нижчим термічним опором для пакування GDDR7, щоб гарантувати, що активні компоненти не перегріваються. Це свідчить про сильніший нагрів пам’яті GDDR7, особливо під час роботи на високих тактових частотах.

Samsung не повідомляє, коли планує розпочати масове виробництво GDDR7 та який техпроцес буде використовуватись. Враховуючи анонси нових графічних архітектур AMD та NVIDIA кожні два роки, логічно очікувати, що відеокарти з GDDR7 з’являться на ринку у 2024 році.

Джерело: Tom’s Hardware

Disqus Comments Loading...