Сім років Калтех судився з Apple та Broadcom через патенти Wi-Fi та $1,1 млрд компенсації — і ось нарешті сторони домовилися

Опубликовал
Володимир Скрипін

Каліфорнійський технологічний інститут, більше відомий як Калтех один з провідних університетів в США, і один з двох найважливіших, разом з MIT, що спеціалізуються в точних науках і інженерії., підписав угоду з Apple та Broadcom щодо чипів Wi-Fi, поклавши край масштабному патентному протистоянню на кілька мільярдів доларів, яке почалося у далекому 2016 році, повідомляє Reuters.

Справа Калтех проти Apple та Broadcom

У цій захопливій сазі, яка безперечно гідна екранізації на Netflix, Disney+ чи Apple TV+, однозначних переможців немає. Напрям “вітру” у цій досить заплутаній справі за час розгляду змінювався кілька разів: Калтех звинуватив Apple у порушенні патентів на бездротові мережі Wi-Fi та незаконному використанні власних розробок у мільйонах iPhone, iPad, Watch та інших пристроях, які оснащуються чипами Broadcom. І спочатку суд, який розглядав справу, підтримав Калтех та присудив на користь інституту компенсацію $1,1 мільярда, з яких $837,8 млн мала сплатити Apple, а решту $270,2 млн — Broadcom.

Потім Apple подала апеляцію, і виграла її: федеральний апеляційний суд скасував рішення у справі, назвавши призначення компенсації “юридично неправомірною”, а вимогу Caltech щодо необхідності ліцензування спірних патентів Broadcom та Apple суддя повністю відхилив. Водночас апеляційний суд розпорядився призначити новий розгляд у справі — попередній висновок, що Apple і Broadcom все-таки порушили об’єкти IP у двох патентах Калтеху.

Новий розгляд за справою мав відбутися у червні 2023 року, але в останній момент його перенесли на невизначений термін, а у серпні сторони проінформували суд про досягнення «потенційної угоди» без розголошення жодних подробиць.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

І що тут такого

Сама технологія, яка стала предметом спору, є важливою для стандартів бездротового зв’язку Wi-Fi 802.11n та 802.11ac, хоча її винахідник зазначив, що ці патенти (вони стосуються технологій передачі даних), спочатку не були призначені для використання в Wi-Fi.

Broadcom досі лишається ключовим постачальником Apple — пригадуємо угоду на $15 млрд  щодо постачання чипів безпровідного зв’язку Broadcom для iPhone та інших продуктів компанії. Також можна згадати, що Apple поки має великі труднощі у власних спробах замінити компоненти Broadcom/Qualcomm чипами власної розробки. Окрім того, нещодавно Калтех підготував аналогічний позов проти Samsung та продовжує судитися через патенти Wi-Fi з Microsoft, Dell і HP.

Disqus Comments Loading...