Рубрики НовиниІгри

Sony випадково розкрила вартість розробки своїх ігор для PlayStation: Horizon Forbidden West – $212 млн, The Last of Us Part II – $220 млн

Опубликовал
Вадим Карпусь

Конфіденційна інформація Sony про її бізнес PlayStation стала відома громадськості через помилку. Причиною витоку даних став маркер.

У рамках слухання у справі FTC проти Microsoft компанія Sony надала документ від глави PlayStation Джима Райана, який містить відредаговані фінансові дані компанії. Документ містить відомості про маржу, яку Sony ділить з видавцями, її доходи від Call of Duty і навіть вартість розробки деяких ігор. Під час підготовки до оприлюднення документа деякі дані були змальовані чорним маркером. Але виявилося, що при скануванні документа ефективність маркера знижується, і змальовані дані стають відносно видимими.

Суд спробував вилучити документи, але журналісти та конкуренти Sony встигли зробити копії, поки вони були у відкритому доступі. Завдяки цьому витоку з’ясувалося, що на розробку гри Horizon Forbidden West були потрібні зусилля 300 співробітників протягом 5 років. Її створення обійшлося Sony у $212 млн. Водночас вартість розробки гри The Last of Us Part II виявилася ще вищою – $220 млн. Над цим проєктом працювало близько 200 співробітників.

Щоб було простіше розуміти рівень витрат, наведемо дані щодо вартості розробки деяких інших ігор порівнянних років виходу. Наприклад, створення Cyberpunk 2077 обійшлося CD Projekt Red у $174 млн (і ще $142 млн пішло на маркетинг). Вартість розробки Shadow of the Tomb Raider склала $75-100 млн, а Watch Dogs – понад $50 млн. Однак важливо відзначити, що вказані ігри підтримують різні платформи, включаючи ПК та конкуруючі консолі, тоді як вказані вище ігри Sony – лише PlayStation. Розробка Halo 2 для Xbox коштувала у 2004 році $40 млн, а Kingdom Under Fire II для ПК – понад $50 млн. Але всі ці цифри тьмяніють порівняно з вартістю розробки Star Citizen для ПК. Ця гра створюється вже багато років, все ще не досягла етапу повноцінного релізу, але на її розробку вже витрачено понад $415 млн.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Витік розкриває і деякі інші цікаві відомості. Наприклад, Call of Duty принесла для PlayStation $800 млн доходу тільки в США у 2021 році. Схоже, що в усьому світі цей показник сягає $1,5 млрд. І це лише одна гра, а якщо додати аксесуари, підписки та все інше, то сукупний дохід підскочить до $15,9 млрд (або $13,9 млрд). При цьому Sony ділиться з Activision «типовою маржою», що має становити 10%. Sony надала цю інформацію, намагаючись показати, що її прибутки сильно постраждають, якщо Call of Duty стане ексклюзивом для Xbox.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...