SpaceX відправила на МКС космічний корабель Crew Dragon-5 із чотирма членами екіпажу, включаючи росіянку анну кікіну

Опубликовал
Катерина Даньшина

Місія Crew-5 успішно стартувала 5 жовтня опівдні за часом східного узбережжя США і ракета-носій першого ступеня приземлилася на автономний дрон-корабель. Наразі екіпаж перебуває на шляху до МКС.

Запуск було відкладено на кілька днів через руйнівний ураган «Іан», який пройшов через Флориду минулого тижня, а сьогодні історична місія Crew-5 з чотирма астронавтами на борту успішно стартувала з Космічного центру Кеннеді NASA у Флориді. Через 9,5 хвилини після запуску ракета-носій приземлилася на автономний дрон-корабель. Це була перша в історії посадка прискорювача, який сьогодні дебютував у космосі.

Другий ступінь відпрацював штатно і успішно доставив корабель на заплановану орбіту.

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Космічний корабель SpaceX Dragon Endurance був запущений із чотирма астронавтами на борту, для двох із яких це перший космічний політ. До складу екіпажу входять астронавти NASA Ніколь Манн та Джош Кассада. Манн увійде в історію як перша корінна американка з NASA, яка вирушила до космосу, вона також стане першою жінкою-командиром капсули екіпажу Dragon.

До польоту також приєднався астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Коїті Ваката та анна кікіна з роскосмосу.

NASA домовилося з «роскосмосом» про «перехресні польоти» на МКС

На МКС екіпаж пробуде приблизно шість місяців, протягом яких астронавти проводитимуть дослідження. Експерименти включатимуть дослідження з друку людських органів у космосі, вивчення паливних систем, що працюють на Місяці, та серцевих захворювань. Це лише деякі з понад 200 наукових експериментів та демонстрацій технологій, які пройдуть під час їхньої місії.

Вони мають зістикуватися із космічною лабораторією о 16:57 за східним часом у четвер, 6 жовтня. Цей квартет зустріне нинішній екіпаж станції із семи осіб, четверо з яких є учасниками місії SpaceX Crew-4. Після відходу астронавтів попередньої місії з МКС вже за кілька днів, командування перейде від астронавта Європейського космічного агентства Саманти Крістофорет до Ніколь Манн.

Як завжди, спостерігати за запуском від початкового підготовчого етапу можна було в прямій трансляції SpaceX або на сайті NASA.

Crew-5 знаменує собою восьму місію з космонавтами для SpaceX, ще дві заплановані на кінець весни 2023 року.

Crew-5 також став 44-м орбітальним запуском 2022 року для компанії Ілона Маска. SpaceX планує здійснити ще два запуски найближчим часом. Завтра компанія має запустити велику партію своїх інтернет-супутників Starlink з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії та два комерційні супутники зв’язку зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді.

Джерело: Space, The Verge

Disqus Comments Loading...