SpaceX вперше за 40 місяців провела запуск надважкої ракети Falcon Heavy. І це було неймовірно красиво

Опубликовал
Вадим Карпусь

Компанія SpaceX провела запуск надважкої ракети Falcon Heavy. Пуск було здійснено з Космічного центру Кеннеді 1 листопада о 15:41 за київським часом. Це був четвертий запуск ракети Falcon Heavy.

Незабаром після старту два бічні прискорювачі (злегка модифіковані версії ракети SpaceX Falcon 9) відокремилися від центрального блоку ракети й безнапасно приземлилися лише за кілька кілометрів від місця запуску.

Тепер SpaceX відремонтує бічні прискорювачі для повторного використання у наступній місії Falcon Heavy – USSF-67. Вона запланована на січень 2023 року.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Після відокремлення бічних прискорювачів центральний блок продовжив політ у космос. Перший ступінь виконав поставлене завдання, доставивши на орбіту розгінний блок і два корисні вантажі для Космічних сил США. Двигун Merlin верхнього ступеня ще повинен виконати два включення, перш ніж корисне навантаження буде виведено на геостаціонарну орбіту.

Запуски Falcon Heavy не здійснювалися з квітня 2019 року, частково через відсутність попиту, але переважно через неготовність корисного навантаження. Сьогоднішню місію USSF-44 було спочатку заплановано на грудень 2020 року. Інша місія космічних сил для Falcon Heavy, USSF-52, спочатку очікувалася у жовтні 2021 року. Обидві були відкладені через неготовність корисного навантаження.

Після успішної сьогоднішньої місії очікується частіше використання Falcon Heavy для виведення в космос корисного навантаження. До кінця 2024 року може бути здійснено від 8 до 10 польотів надважкої ракети, включаючи деякі важливі місії для уряду США.

Примітно, що це був 50 запуск ракети SpaceX цього року. Таким чином, у середньому компанія здійснює пуски приблизно раз на 6 днів. Для порівняння, на початковому етапі діяльності компанії знадобилось майже 8 років, щоб запустити свої перші 50 ракет Falcon 9 – з 2010 по 2018 роки. В основному підвищити частоту запусків вдалося завдяки повторному використанню перших ступенів ракет. Через подвійну посадку бічних прискорювачів Falcon Heavy у SpaceX цього року на одну посадку більше, ніж запусків — всього 51.

На жаль, під час запуску ракети стартовий майданчик огортав густий туман. Тому знімання старту було ускладнене. Проте, все ж таки вдалося зробити кілька чарівних кадрів з підйомом в космос масивної ракети з трьома прискорювачами.

Джерело: arstechnica

Disqus Comments Loading...