Сисадміну безкоштовно дістався списаний сервер кешу Netflix на 262 ТБ — тепер він використовує його як домашній NAS

Опубликовал
Андрей Русанов

Користувач Reddit PoisonWaffle3 докладно описав, як йому вдалося безкоштовно отримати один з серверів кешу Netflix. Попри те, що серверу вже десять років, він є потужним апаратним забезпеченням навіть за сьогоднішніми мірками та оснащений велетенським сховищем на 262 ТБ. Нині оригінальний пост видалено, але залишилися коментарі.

Автор повідомлення стверджує, що отримав сервер Netflix за місцем своєї роботи, в інтернет-провайдера. Сервер використовувався багато років, але був замінений новим обладнанням, завдяки чому PoisonWaffle3 вдалося отримати його безплатно.

Сервер кешування був частиною відкритої мережі постачання контенту (CDN) Netflix. Ця система все ще використовується та призначена для зниження загальних вимог до пропускної спроможності платформи Netflix шляхом надання компанією провайдерам обладнання для кешу. Це дозволяє відтворювати популярний контент із серверів локальних провайдерів, а не транслювати дані безпосередньо з основних серверів Netflix.

Пристрій у яскраво-червоному кольорі виконаний у формфакторі стійкового серверного шасі формату 4U. Невеликий РК-дисплей для моніторингу стану сервера знаходиться на передній панелі поруч із портами. Зліва розташовані тонкі блоки живлення, які, ймовірно, підтримують гарячу заміну.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Специфікації включають материнську плату Supermicro з одним 10-ядерним чіпом Intel Xeon E5 2650L v2 з технологією Hyper-Threading, 64 ГБ DDR3 і мережевий адаптер 10 GbE. Для зберігання даних в системі використовуються шість SSD Micron місткістю 500 ГБ та 36 дисків місткістю 7,2 ТБ зі швидкістю обертання 7200 об/хв. Сервер початково працював на FreeBSD, але систему було видалено після виведення з експлуатації – новий власник встановив на нього систему для мережевих сховищ з відкритим кодом TrueNAS.

За словами PoisonWaffle3, сервер потребував невеликого ремонту, що включав заміну декількох шумних вентиляторів та одного накопичувача, що вийшов з ладу. Він каже, що пристрій отримає друге життя як домашній NAS.

ОНОВЛЕНО: Читач Амол Масол поділився приблизним розрахунком енергоспоживання сервера:

«Intel Xeon E5 2650L – 70 Вт
RAM ~ 50 Вт
M/B ~ 50 Вт
6 SSD ~ 20 Вт
36 HDD – 480 Вт
= 670 Вт
+ втрати БП ~10% = 730 Вт – пікова
~ 200 Вт – в простої»

Цікаво, що таке містке сховище споживає менше електроенергії, ніж єдина відеокарта NVIDIA RTX 4090.

Джерело: Tom`s Hardware

Disqus Comments Loading...