Станція Psyche надіслала з міжпланетного простору відео кота, який грається з лазером — так NASA перевірила технологію лазерного зв’язку

Опубликовал
Катерина Даньшина

У короткому ролику, який транслювався з борту місії «‎Психея», знявся рудий кіт Тейтерс, який намагався наздогнати на дивані невловну червону крапку лазерної указки.

NASA передало відео надвисокої роздільної здатності на Землю з лазерного трансивера ближнього інфрачервоного діапазону в рамках експерименту Deep Space Optical Communications або DSOC — у майбутньому технологію зможуть використовувати для швидшої передачі даних, зображень і відео, з таких далеких місць як Марс (коли зрештою до нього дістануться люди).

15-секундне відео було закодовано лазером та передано з космічного корабля «Психея‎» на телескоп Хейла в Паломарській обсерваторії Каліфорнійського технологічного інституту — відеосигналу знадобилася 101 секунда, щоб досягти Землі з максимальною системною швидкістю передачі даних 267 Мбіт/с. Відео було завантажено в обсерваторії 11 грудня, і кожен кадр транслювався в прямому ефірі в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, Каліфорнія.

На момент передачі відео відстань між «Психеєю» та телескопом у 80 разів перевищувала відстань між Землею та Місяцем — близько 31 млн км. Лазер може передавати дані зі швидкістю, яка в 10-100 разів перевищує швидкість традиційних радіохвильових систем, які NASA використовує в інших місіях.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

«Це досягнення підкреслює нашу прихильність розвитку оптичних комунікацій як ключового елементу для задоволення наших майбутніх потреб у передачі даних», — сказала в заяві заступниця адміністратора NASA Пем Мелрой. «Збільшення пропускної здатності має важливе значення для досягнення майбутніх дослідницьких і наукових цілей, і ми з нетерпінням чекаємо подальшого розвитку цієї технології та трансформації способу спілкування під час майбутніх міжпланетних місій».

Запущена у середині жовтня місія «Психея» нині прямує до однойменного металевого астероїда, розташованого між орбітами Марса та Юпітера. Протягом наступних 6 років космічний корабель подолає близько 3,6 млрд км, щоб досягти цілі, однак протягом перших двох років він також братиме участь в експерименті Deep Space Optical Communications.

Щодо вибору відео, то NASA тут використала історичний зв’язок: починаючи з 1928 року маленька статуетка популярного мультиплікаційного персонажа Кота Фелікса була показана в телевізійних тестових трансляціях.

Відео також містило накладені графіки з ілюстрацією орбітального шляху Психеї, купол телескопа, а також технічною інформацією про лазер і його швидкість передачі даних (ну і також демонструвались частота серцевих скорочень, колір і назва породи Тейтерса).

Disqus Comments Loading...