Starlink V2.0: Ілон Маск поділився новими деталями щодо інтернет-супутників нового покоління — втричі важче та в 5-10 разів вища пропускна здатність

Опубликовал
Максим Григор'єв

Гендиректор SpaceX Ілон Маск розповів про друге покоління інтернет-супутників Starlink. В інтерв’ю YouTube-блогеру Тіму Додду Маск заявив, що SpaceX вже створила один робочий прототип Starlink Gen2/V2.0, який знаходиться на заводі Starship в Південному Техасі.

Також Маск розкрив характеристики супутника нового покоління. За його словами, Starlink V2.0 має вагу близько 1,25 тонни, його довжина – майже сім метрів, а також він ефективніший, ніж «Starlink 1».

Для порівняння: перше покоління супутників у п’ять разів легше за Starlink V2.0 – 260 кг. При цьому нова розробка буде «більш потужною», ніж супутники першого покоління, але конкретних цифр Маск не назвав. Але відомо, що перші Starlink мали пропускну здатність 18 Гбіт/с, а V1.5 трохи більше. За чутками, версія V2.0 додадуть близько 140-160 Гбіт/с до мегасузір’я Starlink.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне).
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

А враховуючи, що Starship потенційно може забезпечити у 10 разів більшу продуктивність запуску супутників, ніж Falcon 9, один політ суперракети може збільшити всю пропускну спроможність супутникового інтернету приблизно у 20 разів у порівнянні з нинішніми ракетами-носіями.

Наприклад: один запуск супутників першого покоління за допомогою Falcon 9 додавав приблизно 1080 Гбіт/с до загальної пропускної спроможності. А запуск Starship зі 120 супутниками Starlink другого покоління додасть близько 19 000 Гбіт/с.

Мегасузір’я з 30 тисяч Starlink V2.0 зможе забезпечити пропускну здатність в 1250 Тбіт/с на всій планеті (за винятком Антарктиди). Це означає, що компанія зможе обслуговувати сотні мільйонів абонентів по всьому світу.

Але це лише плани. Якщо враховувати складнощі з отриманням ліцензії від FCC, SpaceX зможе лише половину всього сузір’я протягом шести років. Це 130 запусків Starship або 22 старти на рік. Але навіть Falcon 9, який менший у 10 разів, змогли запустити 22 рази на рік лише 2020-го.

Disqus Comments Loading...