Стартап Prophetic створює гарнітуру для «‎усвідомлених сновидінь» — їх контролюватимуть ШІ та ультразвук

Опубликовал
Катерина Даньшина

Стартап співпрацює з Card79 — компанією, яка розробила та створила апаратне забезпечення для Neuralink Ілона Маска.

Засновники стартапу — Ерік Волберг та Веслі Беррі, який раніше працював зі співачкою Ґраймс над перетворенням нейронних сигналів у творчість. Їхня основна розробка — «‎перший у світі носимий пристрій для усвідомлених сновидінь», який чіпляється на голову та видає сфокусовані ультразвукові сигнали.

Стартап залучив $1,1 млн від інвесторів — за участю Scout Fund a16z та BoxGroup, венчурного фонду, який першим інвестував у фінтех-компанію Plaid.

Для створення неінвазивного пристрою контролю за сном під назвою «Halo» стартап співпрацює з Card79 — компанією, яка розробила та створила апаратне забезпечення для Neuralink Ілона Маска, що займається розробкою інтерфейсу мозок-комп’ютер.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Ставка Prophetic на апаратне забезпечення для контролю сну відбувається в той час, коли кілька інших стартапів зі штучного інтелекту інвестують у носимі пристрої: Humane AI, заснована у 2017 році колишніми співробітниками Apple, дебютувала зі своїм одягом AI Pin минулого тижня на Паризькому тижні моди; а дизайнер iPhone Джоні Айв і Сем Альтман з OpenAI також обговорюють апаратний проєкт штучного інтелекту.

Волберг і Беррі планують продемонструвати «‎напівробочий» прототип пізніше цього місяця або на початку листопада. Повноцінне випробування відбудеться не раніше третього-четвертого кварталу 2024 року, після завершення річного дослідження з візуалізації мозку, а поставку пристроїв клієнтам запланували на весну 2025-го.

Співзасновники мають високі мрії, типові для сучасного технологічного стартапу, а сам Волберг порівнює свою компанію з OpenAI.

Усвідомлені сновидіння

Усвідомлені сновидіння виникають, коли людина розуміє, що бачить сон і може його контролювати. Ідея давно захоплює громадськість і спільноту нейронауковців (у попкультурі це відзначилось у фільмах «‎Матриця» та «Початок», а тематична спільнота Reddit (r/LucidDreaming) налічує понад 500 000 учасників).

Нейронаукові дослідження цієї теми стартували ще у 1970-х роках, але інтерес до неї зріс із розширенням поля когнітивної нейронауки.

Волберг каже, що побачив свій перший усвідомлений сон у віці 12 років, і хоча він точно не пам’ятає, що зробив, називає це «найглибшим досвідом у житті». У коледжі він бачив усвідомлені сновидіння двічі на тиждень і тоді зрозумів, що хоче створити спосіб використовувати цю практику для дослідження свідомості на глибшому рівні.

Тим часом Беррі має практичніший досвід у створенні нейротехнологічних прототипів: зокрема, передачі даних ЕЕГЕлектроенцефалографія (ЕЕГ) – метод, що досліджує функціональний стан кори головного мозку, шляхом графічної реєстрації його біоелектричної активності. у нейронну мережу — модель штучного інтелекту, розроблену Google, щоб досліджувати, що люди можуть бачити у своїй свідомості (саме цим він займався з Ґраймс).

«Ерік підійшов до мене і розповів, над чим він працює. Я не думав, що на той час ця технологія існує — ми не можемо викликати сни, не кажучи вже про усвідомлені, тож як це можливо? Визначальним став момент, коли я зрозумів, що ти сам по собі не викликаєш стан сновидіння — хтось уже бачить сни нормально, що трапляється у більшості людей кілька разів на тиждень. Ви просто активуєте префронтальну кору, і вона стає усвідомленою» — розповідає Беррі.

Волберг і Беррі розраховують на результати річного дослідження з візуалізації мозку від Інституту Дондерса, щоб надати достатньо навчальних даних для роботи ШІ на пристрої Halo.

Дані про мозок, які шукають у дослідженні, — це гамма-частоти — найшвидша вимірювана «смуга» частот мозкових хвиль, які виникають у стані глибокої зосередженості та є ознакою активної префронтальної кори головного мозку, що вважається визначальною характеристикою усвідомлених сновидінь.

У той час як сучасні провідні моделі, які лежать в основі таких інструментів, як ChatGPT OpenAI, займаються введенням і виведенням тексту, Беррі прагне зробити щось інше з Prophetic. Його план полягає в тому, щоб за допомогою нейронної мережі декодувати дані зображення мозку в «токени», а потім передати їх у модель таким чином, щоб вона могла їх зрозуміти.

«Ви можете створити цей замкнутий цикл, у якому модель навчається та з’ясовує, які послідовності станів мозку мають відбутися, щоб максимізувати активацію префронтальної кори», – сказав Беррі.

За ідеального результату прототип пристрою зможе використовувати сфокусований ультразвук для стимуляції префронтальної кори головного мозку людини під час сновидіння.

Джерело: CNBC

Disqus Comments Loading...