Стартап Sublime Systems створив «‎електромобіль», який виробляє цемент без викидів CO2

Опубликовал
Катерина Даньшина

Цемент необхідний для створення споруд та інфраструктури по всьому світу, однак його виробництво генерує близько 8% глобальних викидів вуглекислого газу – головної причини глобального потепління.

33-річна хімікиня з Канади Лія Елліс та професор Массачусетського технологічного інституту Єт-Мінг Чіанг у 2020-му році об’єдналися у стартап Sublime Systems, щоб створити електричну установку, здатну виробляти цемент без використання викопного палива.

Елліс досліджувала акумулятори Tesla під час навчання в Університеті Далхаузі в Новій Шотландії – і попри те, що більша частина команди пішла працювати до автовиробника чи таких техногігантів як Apple, дівчина вирішила податись на престижну стипендію Banting Postdoctoral Fellowship, врешті-решт отримавши дворічне фінансування і можливість працювати, де вона захоче.

Здобувши ступінь доктора філософії та магістра з електрохімії, Елліс пішла на роботу до Єт-Мінг Чіанга – професора матеріалознавства в Массачусетському технологічному інституті, який також є послідовним підприємцем у сфері чистих технологій. Чіанг був співзасновником таких компаній, як American Superconductor Corporation, A123 Systems, Desktop Metal, Form Energy і 24M Technologies. Нині вони разом працюють над установкою для виготовлення цементу, яка використовує для роботи електрохімічні процеси.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Цементний порошок зазвичай створюють, подрібнюючи вапняк та глину й змішуючи усе це з залізом та летючою золою. Далі інгредієнти нагрівають у печі приблизно до 1500°C – процес, що загалом генерує приблизно 8% глобальних викидів вуглекислого газу.

Згідно зі звітом консалтингової компанії McKinsey щороку у світі виробляється 4 млрд тонн цементу (еквівалент 50 000 повністю завантажених літаків). За даними SkyQuest Technology Consulting, у 2021-му році вартість ринку становила $323 млрд, а до 2028-го року очікується, що вона досягне $459 млрд.

Елліс називає власну технологію «‎електричним автомобілем» – по суті їхній інструмент дублює процес заміни ДВЗ на електричний двигун, але у виробництві цементу.

«Ми використовуємо електрони, щоб стимулювати хімічні реакції. Це відбувається при температурі навколишнього середовища, нижче точки кипіння води», — каже Елліс.

Деякі виробники цементу розглядають технології уловлювання CO2 як спосіб управління своїми викидами парникових газів, однак процеси все ще надзвичайно дорогі у використанні. Інструмент Sublime у такому випадку економічно вигідніший.

Пілотний проєкт з виробництва 100 тонн цементу стартап завершив наприкінці 2022-го року, ще кілька місяців пішли на заходи з контролю якості. Нині Елліс шукає партнерів і сподівається побудувати першу реальну установку до кінця року, а далі вийти на технологію з виробництвом 30 000 тонн цементу на рік.

Джерело: CNBC

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина