Суперечка триває: справу Apple та Epic Games щодо комісії та правил App Store розгляне Верховний суд США

Опубликовал
Катерина Даньшина

Кілька місяців тому Apple виграла суд проти Epic Games апеляційний суд дев’ятого округу США підтвердив більшість рішень на користь виробника iPhone, однак не без винятків. Зокрема Apple доручили дозволити посилання на сторонні системи оплати, і нині компанія планує оскаржити цю ухвалу у Верховному суді.

Давня суперечка розпочалась ще у 2020 році, коли Epic Games звернулася до суду через видалення Fortnite з App Store, в яку до цього встановила оновлення зі стороннім платіжним рішенням для здійснення транзакцій в грі, що суперечило ліцензійній угоді з Apple. Epic Games стверджувала у позові, що компанія видалила гру лише через те, що не отримувала 30% комісії, яку зазвичай стягує за транзакції, здійснені через платіжну систему її магазину.

Справа затягнулася на кілька років у квітні 2023-го апеляційний суд дев’ятого округу США залишив у силі попереднє судове рішення від 2021 року, прийняте на користь Apple. По суті, компанія програла 1 з 10 поданих позовів – її визнали винною в порушенні Каліфорнійського закону про недобросовісну конкуренцію, зазначивши, що Apple не може заборонити сторонні платіжні сервіси, а також посилання чи кнопки, які ведуть до них – при чому рішення стосувалася не лише штату, а всієї країни. 

Reuters повідомляє, що Apple налаштована передати справу до Верховного суду США з проханням скасувати це рішення. У заяві Apple є кілька цікавих тверджень: компанія сумнівається у повноваженні судів видавати широкі загальнонаціональні заборони; натякає, що App Store кращий за Google Play Store та каже, що від рішення постраждають мільйони користувачі iPhone та розробників iOS-програм.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

Варто зазначити, що Apple приймає сторонні методи оплати в App Store у багатьох країнах. Крім того, відповідно до вимог ЄС, компанія має дозволити стороннє завантаження програм на iOS (зі сторонніх магазинів програм і джерел) – це може статися в найближчі місяці, після запуску iOS 17.

Disqus Comments Loading...