Сили ППО знищили 73 з понад 90 запущених по Україні ракет. Ще 2 російські ракети залетіли в Польщу та вбили двох людей

Опубликовал
Вадим Карпусь

15 листопада відбулась масована ракетна атака з боку російських окупантів по території України. Загарбники застосували для терористичної атаки ракети повітряного та морського базування. За даними Повітряних сил ЗСУ, атаку проти України здійснювали 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту росії та іранські ударні дрони-камікадзе Shahed-136/131.

Зазначається, що це був один із наймасованіших обстрілів з початку повномасштабної війни. Ворог випустив по Україні понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет «Калібр» морського базування з акваторії Чорного моря. Додатково для спроб ураження України було залучено 10 дронів-камікадзе.

За попередніми підрахунками, ця атака коштувала окупантам близько $700-900 млн. Розрахункова вартість ракет становить: Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, Х-555 – $4 млн.

Славетні українські сили ППО добре впоралися зі своєю роботою та знищили 73 крилаті ракети (близько 80% від загальної кількості випущених сьогодні ракет), а також всі 10 дронів-камікадзе. Так, за даними КМВА, лише в районі Києва підрозділи ППО збили 18 ракет з 21, що були виявлені в небі Київщини.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Але, на превеликий жаль, були й влучання. Ворог знову цілив в об’єкти інфраструктури. Наразі пошкоджено 15 об’єктів енергетичної інфраструктури. Також були пошкодження багатоквартирних житлових будинків. Зараз по всій Україні тривають аварійні відключення абонентів з метою стабілізації роботи системи. В деяких регіонах майже цілі області залишились без електропостачання. Енергетики активно працюють над відновленням об’єктів та здійснюють необхідні ремонти, щоб відновити енергопостачання.

Цього разу крім України також постраждала й сусідня Польща. Згідно з наявною інформацією, в Люблінському воєводстві стався вибух, в наслідок якого виникли пошкодження майна та загинуло двоє людей. За даними журналіста Associated Press, це стало наслідком того, що російські ракети перетнули кордон Польщі та розірвалися вже в цій країні, яка є членом блоку НАТО.

Через ці події прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав термінове засідання Комітету з питань національної безпеки та оборони, а лідери Європейських країн висловлюють слова співчуття та підтримки:

«Злочинний російський режим випустив ракети, які вцілили не лише по мирним українцям, а й впали на територію НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів і засуджує цей злочин», — написав прем‘єр-міністр Латвії Артіс Пабрікіс.

«Естонія готова захищати кожен сантиметр території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею», — зазначили в МЗС Естонії.

«Кожен дюйм території НАТО має бути захищений», — президент Литви.

Disqus Comments Loading...