Телебачення Торонто: Певні українські кінодистриб’ютори продовжують співпрацювати з російськими — Держкіно цього не помічає

Опубликовал
Вадим Карпусь

Днями на YouTube-каналі «Телебачення Торонто» вийшло журналістське розслідування про стан справ в українській кінодистрибуції. Як з’ясувалося, попри повномасштабне російське вторгнення, деякі українські компанії продовжують закуповувати у країни-агресора права на трансляцію фільмів в Україні.викп

Зазначається, що великі кіностудії пішли з російського ринку після повномасштабного вторгнення. Проте незалежні студії продовжують співпрацювати з державою-вигнанцем та продають в росію свої фільми. При цьому росія вдається до нечесної практики та викуповує права на трансляцію фільмів на території України.

Отже, щоб випустити такі фільми в український прокат, треба платити вже російським компаніям, які сплачують податки в бюджет країни-терориста. І замість того, щоб відправити таких хитрих російських ділків курсом російського військового корабля, деякі українські кінодистриб’ютори купують у них права на трансляцію. Зазвичай, для цього використовують фірми-прокладки, зареєстровані в інших країнах. В розслідуванні згадуються українські кінодистриб’ютори Ukrainian Film Distribution та Svoe Kino як такі, що викуповують у росії права на показ фільмів в Україні.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Зокрема, стверджується, виробник мультфільму «Інопланетянка» ще до війни передав права на його трансляцію в Україні російській компанії Arna Media, і всі питання щодо трансляції треба вирішувати саме з нею. Проте українська компанія Svoe Kino уклала контракт на трансляцію «Інопланетянки» зі шведською компанією «A and A Kungsten AB», яка зареєстрована українцями, ймовірно, пов’язаними зі Svoe Kino. До того ж «A and A Kungsten AB» не проявляє ознак активності та схожа на компанію-прокладку.

В Держкіно оперативно прореагували на розслідування «Телебачення Торонто» та стали все заперечувати. Державне агентство заявляє про «неправдивість та спотворення інформації в відеоматеріалі». «Держкіно» стверджує, що Svoe Kino надала всі необхідні документи, які підтверджують правомочність трансляції в Україні, і при цьому в них не фігурує російська компанія. Відповідно до наданих документів, студія-виробник «TrustNordisk APS» передала право на дистрибуцію  анімаційного фільму «Інопланетянка» компанії «A and A Kungsten AB» (згідно з угодою від 13.05.2022 року). Своєю чергою, компанія «A and A Kungsten AB» передала це право ТОВ «Своє Кіно». Отже, дистрибуція анімаційного фільму «Інопланетянка» є повністю легітимною. Разом з тим «Держкіно» стверджує, що надані в ролику докази є скріншотом з листування електронною поштою, а такі матеріали «не можуть бути офіційним джерелом інформації, а також підставою для будь-яких тверджень, висновків чи звинувачень».

Disqus Comments Loading...