Рубрики Новини

У Франції запустили першу морську вітряну електростанцію потужністю 480 МВт, яка здатна обслуговувати 700 000 користувачів на рік

Опубликовал
Катерина Даньшина

Вітроелектростанція, що розташована біля південно-західного узбережжя Франції, вироблятиме еквівалент 20% щорічного споживання електроенергії департаментом Атлантична Луара (тобто забезпечуватиме достатню для 700 000 людей на рік кількість електроенергії).

Розробив та володіє ВЕС — Eolien Maritime France — консорціум EDF Renewables, компанії Enbridge та Інвестиційної ради пенсійного фонду Канади.

Вперше офшорна вітроелектростанція виробила електроенергію на початку червня 2022 року, а у вересні було встановлено всі 80 морських вітрових турбін GE Haliade 150-6 МВт.

Для будівництва ВЕС були залучені 2300 спеціалістів, а нині її обслуговують близько 100 людей. 

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

“Ця перша вітроелектростанція є частиною стратегії групи EDF щодо подвоєння чистої потужності глобальної відновлюваної енергії до 60 ГВт у 2030 році. Ми також беремо участь у Національній стратегії уряду, яка спрямована на досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року завдяки енергоощадженню, ядерній енергетиці та прискоренню використання відновлюваних джерел”.

Бруно Бенсассон, голова та генеральний директор EDF Renewables.

Франція планує до 2030 року виробляти 32% енергії з відновлюваних джерел. Ще в лютому президент Емманюель Макрон оголосив про план уряду до 2050 року ввести в експлуатацію близько 40 ГВт офшорних вітропарків або близько 50 вітряних офшорних електростанцій на узбережжях країни. Нині розглядається новий законопроєкт, що збільшить кількість землі, на якій можна встановлювати вітряні турбіни, а також надасть певну компенсацію людям, що мешкають поруч з ВЕС.

Франція значною мірою залежить від ядерної енергії, на яку припадає близько 75% від загального обсягу виробництва, тоді як відновлювані (в основному гідроенергетика) та викопні види палива становлять близько 18%. Також існує загроза припинення постачання газу від росії.

Раніше країна не поспішала впроваджувати офшорну вітроенергетику, але нині робить великий крок до того, щоб позбавитись від своєї залежності від палива. Очікується, що до 2030 року у Франції вітрова енергетика випередить гідроенергетику.

З усім тим, офшорні ВЕС нині активно обговорюються у Франції, викликаючи критику зі сторони екологічних активістів, рибної промисловості та місцевих жителів. 

Цього літа французький уряд все-таки затвердив ще дві зони для будівництва морських вітряних електростанцій після масових публічних дебатів за участю 15 000 осіб. Перша ВЕС потужністю близько 1000 МВт націлена на острів Олерон, більш ніж за 35 км від узбережжя Ла-Рошель. Друга буде розташована далі у морі та, ймовірно, буде плавучою. Разом дві вітряні електростанції зможуть виробляти електроенергію для 1,6 мільйона людей на рік.

Джерело: Electrek

Disqus Comments Loading...