У пошуках альтернативи Китаю: топменеджери Apple, Google та Microsoft зустрінуться з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді

Опубликовал
Катерина Даньшина

Керівники американських технокомпаній планують налагоджувати зв’язки з Індією, доки економіка Китаю сповільнюється.

Цього тижня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді перебуває з державним візитом в США, і має також зустрітися за вечерею з керівниками місцевих технокомпаній, зокрема з Тімом Куком (Apple), Сундаром Пічаї (Google), Сатья Наделлою (Microsoft),  Раджем Субраманіамом (Fedex) та іншими.

Найбільша угода, про яку оголосять – з General Electric, для спільного виробництва військових реактивних двигунів в Індії разом з Hindustan Aeronautics.

«Зміцнення американо-індійських зв’язків у сфері оборони та безпеки, ймовірно, стане головним результатом поїздки, особливо щодо питань обміну критичними технологіями та інтелектуальної власності», — сказала Сафія Горі-Ахмад з Атлантичної ради.

Крім того, як повідомляє CNBC, General Atomics наближається до угоди про продаж нових безпілотників Нью-Делі, оскільки країна намагається посилити свою безпеку.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Моді прибув до США після високопоставленої зустрічі в Китаї за участі держсекретаря Ентоні Блінкена і президента Китаю Сі Цзіньпіна у понеділок з метою послабити напруженість між двома найбільшими економіками світу. Тема Китаю є одним із пунктів порядку денного під час зустрічей Моді з Байденом.

«І США, і Індія мають спільний інтерес в управлінні зростанням могутності Китаю», — сказав Френк Візнер, колишній посол США в Індії.

Через уповільнення економіки Китаю та високу політичну напругу корпоративна Америка вжила заходів, щоб диверсифікуватися з країни. Apple відкрила два роздрібних магазини в Індії на початку цього року після того, як перенесла частину виробництва iPhone в країну; а також планує перенести частину виробництва iPad, хоча некваліфікована робоча сила та слабка інфраструктура створюють проблеми для американських компаній, які бажають розширити бізнес там.

Джерела, близькі до Моді, кажуть, що індійський лідер сподівається пом‘якшити ці занепокоєння та побачити більше виробництв американських компаній в країні.

Повідомляється, що прем’єр також зустрівся з Ілоном Маском для обговорення відкриття заводу Tesla в країні. Мільярдер каже, що «неймовірно схвильований майбутнім Індії», називаючи її «‎багатообіцяючою країною».

«‎Моді справді хоче робити правильні речі для Індії. Він хоче бути відкритим, він хоче підтримувати нові компанії, але водночас переконатися, що це йде на користь Індії», –  сказав генеральний директор Tesla і SpaceX.

Також Маск називає себе «‎фанатом Моді». Раніше вони зустрічалися у 2015 році, коли прем’єр-міністр Індії відвідав завод Tesla у Фремонті в Каліфорнії.

«Кожна американська компанія, яка має зареєстровані на біржі дочірні компанії в Індії, спостерігала вищі темпи зростання в цій країні, — зазначив Нілеш Шах, керуючий директор Kotak Mahindra Asset Management.

Інвестиції Tesla будуть спрямовані на стаціонарні акумулятори та електромобілі, а також підтримку сталого виробництва енергії в Індії насамперед за допомогою сонця та вітру. Маск також сказав, що зацікавлений у покращенні інтернет-зв’язку Індії та сподівається запровадити супутниковий інтернет-сервіс Starlink від SpaceX у цій країні.

«Це може бути надзвичайно корисним для віддалених місцевостей, де, можливо, не має доступу до інтернету або він дуже дорогий і повільний», – сказав Маск.

Мільярдер додав, що Моді запросив його відвідати Індію, що може статися вже наступного року.

Раніше Маск та інші технологічні лідери вперше з початку пандемії відвідали Китай.

Джерело: CNBC 1,2

Disqus Comments Loading...