Рубрики НовиниКрипто

У США повернули Bitcoin на суму $3,36 млрд, вкрадені понад 10 років тому – винуватцю загрожує до 20 років ув’язнення

Опубликовал
Вадим Карпусь

Федеральна прокуратура США повернула $3,36 млрд у біткойнах, які були вкрадені десять років тому з торгового майданчика даркнету Silk Road.

Кошти вилучено у 32-річного Джеймса Чжуна зі штату Джорджія. Він визнав себе винним за одним пунктом обвинувачення у шахрайстві з використанням електронних засобів зв’язку, за яке передбачено максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Зазначається, що Джеймс Чжун здійснив шахрайство з використанням електронних засобів зв’язку понад 10 років тому (у вересні 2012 року), коли він вкрав близько 50 тис. біткойнів у Silk Road. Для реалізації свого плану Чжун створив близько дев’яти облікових записів Silk Road і вніс на них початкові депозити від 200 до 2000 біткойнів. Потім Чжун ініціював 140 транзакцій у швидкій послідовності, щоб обдурити систему обробки виведення коштів Silk Road і перевести на свої рахунки близько 50 тис. біткойнів. На той момент вартість цих активів становила близько $650 тис.

«Наприклад, 19 вересня 2012 року Чжун вніс 500 біткойнів на гаманець Silk Road», – розповіли прокурори. «Менш ніж через п’ять секунд після внесення початкового депозиту Чжун виконав п’ять операцій виведення по 500 біткойнів у швидкій послідовності, тобто протягом однієї секунди, в результаті чого чистий прибуток склав 2000 біткойнів».

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

В рамках іншого шахрайського рахунку Чжун зробив один депозит і понад 50 операцій зняття коштів, перш ніж робота рахунку була зупинена. Протягом кількох днів після транзакцій Чжун вивів біткойни із Silk Road і об’єднав їх у дві великі суми.

Після скоєння крадіжки Чжун спробував приховати свій здобуток за допомогою серії складних транзакцій. Однак «завдяки ультрасучасному відстеженню криптовалюти та старій добрій поліцейській роботі правоохоронні органи виявили та повернули» ці криптовалютні активи. Річ у тому, що біткойн-блокчейн надає історію кожної окремої транзакції, яку криміналісти можуть використовувати для відстеження вкрадених монет, навіть коли вони проходять через різні інструменти, призначені для приховання їхнього походження.

Коли у серпні 2017 року стався хард-форк Bitcoin, Чжун отримав 50 тис. непередбачених доходів у Bitcoin Cash. Чжун використав закордонну біржу, щоб конвертувати Bitcoin Cash приблизно в 3500 монет Bitcoin, в результаті чого його загальна сума склала приблизно 53500 біткойнів. Починаючи з цього року, Чжун почав добровільно здавати трохи понад 1004 біткойнів федеральній владі.

Майданчик Silk Road працював з 2011 по 2013 рік та використовувався для торгівлі незаконними товарами по всьому світу. Засновника платформи Росса Ульбріхта засудили до довічного ув’язнення у 2015 році.

Джерело: arstechnica

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Вадим Карпусь