Рубрики Новини

У США розробляють комбіновані домашні тести для виявлення грипу та коронавірусу напередодні нового сезонного спалаху захворюваності

Опубликовал
Катерина Даньшина

Компанії Cue Health та Lucira Health звернулися до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) з проханням дозволити їх комбіновані тести.

В останні два роки були відносно спокійні сезони грипу, що дало змогу лікарням та медичним співробітникам зосередитись на боротьбі з хвилями COVID-19. Проте експерти припускають, що цієї зими грип повернеться, і людям доведеться розрізняти дві хвороби з дуже схожими симптомами.

Компанії, що надають послуги тестування “на дому”, просять FDA дозволити комбіновані тести, які можуть сканувати як COVID-19, так і грип в одному зразку. Lucira Health попросила агентство підписати її подвійний тест у травні, а Cue Health оголосила у вівторок, що подала запит 30 вересня. Раніше FDA дозволило проводити комбіноване тестування компанії Labcorp – проте таке дослідження передбачає направлення зразків до лабораторії.

Новий молекулярний тест компанії Cue під назвою Flu + COVID-19 може одночасно виявляти та розрізняти грип та COVID-19 приблизно за 25 хвилин, а результати передаються у цифровому вигляді до програми Cue Health на мобільному пристрої користувача. Після отримання дозволу, тест буде інтегрований у Cue Care – систему, яка дозволяє людям консультуватися з медичним працівником та отримувати лікування “на дому” протягом кількох годин за наявності медичних показань.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

«Точний тест на грип та COVID-19, який можна зробити будь-де, є потужним інструментом. Поєднання цього з можливістю лікування за один день дозволяє змінити парадигму респіраторних захворювань. Ми сподіваємося забезпечити це зрушення парадигми по всьому спектру інфекційних захворювань та багато чому іншому за допомогою безлічі додаткових продуктів, що знаходяться в нашому портфелі», — каже Аюб Хаттак, голова та головний виконавчий директор Cue Health.

Наявність швидкого способу відрізнити грип від COVID-19 була б особливо корисною для з’ясування того, якими типами ліків користуватися. Противірусні препарати для обох захворювань рекомендується приймати якнайшвидше.

“Ми вважаємо, що проведення високоточного домашнього тесту як на COVID-19, так і на грип може значно покращити доступ до відповідних терапевтичних засобів у той час, коли вони є найбільш ефективними”, – сказав Ерік Енгельсон, президент і головний виконавчий директор Lucira Health.

Обидві компанії виробляють молекулярні тести на віруси для використання в домашніх умовах, які шукають фрагменти генетичного вірусного матеріалу в зразку. Вони точніші, ніж домашні тести на антигени, однак і коштують дорожче. Ціна на комплект Cue перевищує 300 доларів, що робить її недоступною для багатьох людей.

І Lucira, і Cue подали запити до FDA саме на екстрений дозвіл їх комбінованих тестів. Такий дозвіл агентство може видавати у надзвичайній ситуації. У вересні FDA заявляло, що більшість нових тестів на COVID-19 проходитимуть звичайний нормативний шлях, але зробить виняток для тестів, які “потрібні для незадоволеної потреби”, як, наприклад, зазначені домашні тести.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина