Рубрики НовиниСофт

Українську локалізацію Ubuntu 23.10 осквернили гомофобними та антисемітськими висловами — ймовірно, це зробив росіянин

Опубликовал
Вадим Карпусь

Canonical офіційно представила нову версію операційної системи Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur. Ця версія закладає основу для наступного релізу із довгостроковою підтримкою (LTS), який має вийти у квітні 2024 року.

Одним із головних нововведень цієї версії є новий App Center, який спрощує пошук нових програм. Canonical прагнула зробити новий App Center швидким, інтуїтивно зрозумілим та зручним для користувача. Центр програм підтримує формати пакетів snap і deb. Він отримує метадані з Canonical Snap Store, щоб краще інформувати користувачів про програми, які вони хочуть завантажити.

Ще одним важливим новаторством Ubuntu 23.10 є попередня підтримка апаратного повнодискового шифрування. Canonical планує надати ширшу апаратну підтримку цієї функції, а також більше можливостей налаштування та керування в Ubuntu 24.04 LTS.

Разом з тим, ядро Ubuntu тепер підтримує додатковий режим, який змушує програми мати профіль AppArmor Profile для використання непривілейованих користувацьких просторів імен. Це має підвищити загальний рівень безпеки системи.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Canonical надала для завантаження образи Ubuntu 23.10, але незабаром відкликала їх. З’ясувалося, що зловмисник зіпсував українську локалізацію ОС, наповнивши її расистськими, гомофобними та антисемітськими фразами. За попередніми даними, це зробив користувач з ніком Danilo Negrilo, під яким може ховатися росіянин Семен Ріндін, який працював в офісі Canonical у Сан-Франциско.

Розробники опублікували заяву, в якій йдеться про те, що компанія вжила заходів, зіпсовані переклади видаляються, а виправлений образ буде доступний для завантаження після вилучення образливих матеріалів.

«Незабаром після релізу ми виявили мову ворожнечі від зловмисника в певному наборі перекладів інтерфейсу інсталятора Ubuntu Desktop і вжили негайних заходів. Ці переклади видаляються, і оновлений ISO буде доступний для завантаження, як тільки ми замінимо образливі матеріали»

Джерело: neowin

Disqus Comments Loading...