Рубрики Новини

«Укртелеком» розповів деталі нещодавньої кібератаки, яка торкнулася 70% абонентів

Опубликовал
Тетяна Нечет

Один із найбільших українських телеком-провайдерів «Укртелеком» 28 березня зазнав потужної кібератаки на свою IT-інфраструктуру. Вона проходила у два етапи і її вдалося швидко придушити. Дані користувачів не постраждали і не були скомпрометовані. Про це під час брифінгу Держспецзв’язку повідомив директор з інформаційних технологій «Укртелекому» Кирило Гончарук.

«Укртелеком», як частина критичної інформаційної інфраструктури України, постійно перебуває в центрі уваги хакерів. Ми спостерігаємо зростання кількості кібератак на нашу інфраструктуру від початку вторгнення в Україну. Атака, що відбулася 28 березня, була потужною та складною», — зазначив він.

Першою була стадія дослідження (discovery). Цю атаку проводили із нещодавно тимчасово окупованої росіянами української території. Хакери використовували для розвідки скомпрометований обліковий запис співробітника «Укртелекому». І на першому етапі намагалися скомпрометувати інші облікові записи співробітників. Через час після початку кібернападу хакери спробували проаналізувати, як влаштована IT-інфраструктуру провайдера. Проте кібератаку було відбито.

Другим етапом стала спроба вивести з ладу обладнання та послуги компанії, а також отримати контроль над мережею та обладнанням «Укртелекому». Були спроби змінити паролі від акаунтів працівників компанії, обладнання, файрволів.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Другу спробу атакувати інфраструктуру було зафіксовано протягом 15 хвилин. Для захисту критичної інформаційної інфраструктури, а також безперервного надання послуг військовій та критичній інфраструктурі країни, Укртелеком тимчасово обмежив доступ до послуг приватним користувачам та бізнесу. Трафік мережі впав до 13% звичайного режиму функціонування мережі.
Доступ до інтернету для клієнтів почали відновлювати увечері 28 березня. Наступного дня послуги «Укртелекому» стали майже повністю доступні всім споживачам.

«Швидкість, з якою була усунена ця кібератака, свідчить про високу стійкість мережі та професіоналізм команди «Укртелекому», – зазначив на брифінгу заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора.

«Укртелеком» попередив про кібератаку Держспецзв’язку та координувався зі спеціалістами служби під час його усунення. До ліквідації наслідків залучено як вітчизняних, так і міжнародних партнерів провайдера, зокрема, Cisco, Microsoft та ISSP. Розслідування кіберінциденту продовжується. Поки що його не вдалося пов’язати з певним угрупуванням хакерів.

Disqus Comments Loading...