Усі пальці на місці: Stability AI випускає нову модель Stable Diffusion XL 0.9, яка генерує більш реалістичні зображення

Опубликовал
Катерина Даньшина

Stable Diffusion XL 0.9 значно краще відтворює зображення та усі деталі композиції.

Stability AI каже, що нова модель – це «‎великий крок, чи навіть стрибок у варіантах творчого використання генеративних образів ШІ». Зразки, опубліковані в блозі, показують різницю між використанням Stable Diffusion XL 0.9 і її попередниці Stable Diffusion XL.

SDXL Beta (зліва) та SDXL 0.9 (справа)

На зображенні, що показує людину, яка тримає чашку кави, видне більш дрібні деталі та реалістичніші пальці (руки з неправильною кількістю пальців досить часто допомагали розпізнати мистецтво нейромереж – принаймні до випуску Midjourney v5).

«Здатність створювати гіперреалістичні твори для фільмів, телебачення, музики та навчальних відео, а також пропонувати вдосконалення для дизайну та промислового використання ставить SDXL в авангард реальних програм для зображень ШІ», – скромно кажуть в Stability AI.

Досягненням реалістичних результатів нова модель завдячує збільшенню кількості параметрів, використаних для навчання.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Для локального запуску SDXL 0.9 на ПК знадобиться мінімум 16 ГБ оперативної пам’яті та відеокарта GeForce RTX 20 (або вище) з 8 ГБ відеопам’яті. Програма підтримує Windows 11/10 і Linux.

Згідно з публікацією в блозі, модель незабаром буде доступна в вебінструменті Stability AI Clipdrop і буде додана до програми DreamStudio. Компанія каже, що версія SDXL 1.0 з відкритим вихідним кодом з’явиться в середині липня.

Водночас із випуском більш досконалих систем ще більше зростає занепокоєння щодо створення реалістичних фейків. Деякі продукти нейромереж стали вірусними й заплутали користувачів мережі (як-от фото Папи Франциска в пуховику Balenciaga). А на початку червня Федеральне бюро розслідувань США повідомило про зростання кількості випадків використання штучного інтелекту для створення порнодіпфейків і подальшого шантажу, як дорослих, так і дітей. На форумах в даркнеті правоохоронці виявили тисячі ШІ-зображень з дитячою порнографією, які також ускладнюють пошук реальних жертв.

Stability AI каже, що забороняє створення зображень сексуального насильства над дітьми та видалила усі відверті матеріали зі своїх навчальних даних. Водночас будь-хто зможе завантажити програму на свій комп’ютер, уникаючи правил та контролю, оскільки компанія пропонує відкритий вихідний код для неї. Виконавчий директор Stability AI, Емад Мостак, минулого року казав, що «зрештою, це відповідальність людей за те, чи дотримуються вони етики, моралі та закону в тому, як вони використовують цю технологію».

Disqus Comments Loading...