Рубрики Новини

В Україні з 1 липня збільшуються розміри страхових сум за договорами «автоцивілки» — НБУ запевняє, що вартість поліса ОСЦПВ «суттєво не зросте»

Опубликовал
Володимир Скрипін

Національний банк України змінив умови обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Зміни набирають чинності з 1 липня 2022 року та торкнуться 42 страховиків — членів МТСБУ та всіх українців, у яких укладені договори «автоцивілки». Серед іншого, передбачається збільшення розміру страхових сум та розміру страхової виплати за «європротоколом».

Зміни, які, як пояснив регулятор, «наближають український ринок страхування до кращих європейських стандартів та запроваджують заходи з підтримки споживачів страхових послуг». Вони передбачені двома постановами Правління НБУ:

Що саме зміниться в обов’язковому страхуванні цивільно-правової відповідальності

Національний банк збільшив розміри страхових сум за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Це дасть змогу споживачам отримати кращий фінансовий захист. В НБУ кажуть, що вартість поліса «суттєво не зросте».

Збільшення розміру страхових сум за договорами «автоцивілки»

Розмовна англійська.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися
  • до 160 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (зі 130 000 гривень);
  • до 320 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (зі 260 000 гривень).

Збільшення розміру страхової виплати за «європротоколом» йдеться про оформлення документів про ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

  • до 80 000 гривень на потерпілого (з 50 000 гривень).

Це дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії воєнного стану.

Розширення діапазону значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу.

  • Цей коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення його діапазону дасть змогу страховикам мінімізувати ризики та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

Інформація про укладені електронні договори «Зелена Картка» включатиметься до єдиної централізованої бази даних.

  • Цей крок розширить обсяг даних, якими оперує МСТБУ, що своєю чергою дасть змогу користувачам отримати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистить їх від можливих шахрайських дій, пов’язаних із маніпулюванням неповними даними
Disqus Comments Loading...