Допоміг ChatGPT: в Україні запустили сканер, який визначає товари компаній, що досі працюють в рф

Опубликовал
Катерина Даньшина

KSE Institute, аналітики Київської школи економіки, презентували сканер штрихкодів, який допоможе визначити чи належить товар компаніям, які досі не залишили ринок рф.

Повідомляється, що інструмент створений за допомогою ШІ-чатбота ChatGPT і має у базі понад 7500 компаній. Щоб скористатися сканером, необхідно перейти за посиланням чи зайти у спеціальний телеграм-бот, а згодом навести камеру на штрихкод товару.

Сканер штрихкодів доступний українською й англійською мовами.

«‎Компанія, які не виходять з росії, розуміють одну мову — прибутку. Тому не купуйте продукти цих компаній», – дописав в анонсі сканера президент KSE Тимофій Милованов.

Ще на початку війни група ентузіастів-розробників створила застосунок PushToLeave, який працює за схожою схемою, та розрахований як на українців, так і на іноземців, які підтримують Україну. Програму можна завантажити в App Store і Play Market, скористатися камерою для сканування штрихкоду та трохи меншою базою з 2 тисяч компаній. Однак кожного разу, коли хтось сканує товар, якого немає в застосунку, ця інформація записується в базу даних для подальшої обробки, що розширює можливості програми.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

У квітневому моніторингу KSE повідомлялось, що лише 15,7% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії та отримували виторг в рф, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули російський ринок; ще 28% – в очікуванні; 23,8% продовжують працювати без обмежень; і решта 32,5% планують згорнути діяльність в росії найближчим часом.

Станом на липень 2023-го з рф вийшли 255 компаній. Загалом аналітики KSE ідентифікували близько 3 333 компаній, організацій і брендів з 92 країн та 58 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку рф.

Disqus Comments Loading...