Вчені дослідили сексуальну поведінку групи макак – 72% проявляли схильність до гомосексуальності, яка може передаватись у спадок

Опубликовал
Катерина Даньшина

Сексуальні акти між особами чоловічої статі в групі макак-резусів виявились доволі поширеною і спадковою практикою. І що цікаво – така поведінка сприяла ефективнішому розмноженню у тварин.

Схильність до одностатевих відносин зафіксована у понад 1000 видів тварин – починаючи з нематодів і закінчуючи пінгвінами чи великою рогатою худобою. Однак у новому дослідженні, опублікованому 10 липня в журналі Nature, йдеться про те, що така поведінка є доволі поширеною і може передаватись у спадок в деяких групах приматів.

Команда вчених Імперського коледжу Лондона протягом трьох років спостерігала за поведінкою 236 самців у колонії з 1700 макак-резусів, які вільно живуть на тропічному острові Кайо-Сантьяго, Пуерто-Ріко.  Вчені зафіксували для самців приклади як різностатевої, так і одностатевої поведінки. І остання виявилась широко поширеною – гомосексуальні зв’язки мали 72% макак.

Такі результати свідчать про те, що одностатева сексуальна поведінка еволюціонувала і може бути загальною рисою для приматів, а також ставлять під сумніви попередні переконання про те, що гомосексуальні відносини є рідкісними прикладами для тварин або є результатом перебування у незвичних умовах навколишнього середовища.

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

«Ми виявили, що більшість самців були бісексуальними, і що варіації в одностатевій активності були спадковими. Це означає, що така поведінка може мати еволюційну основу; наприклад, ми також виявили, що самці, які спарювались одне з одним, також більш схильні підтримувати одне одного в конфліктах — можливо, це може бути однією з багатьох соціальних переваг одностатевої сексуальної активності», – коментує автор дослідження Джексон Клайв.

Вчені також дослідили, чи призводить одностатевий секс макак до погіршення їхньої фізичної форми й зменшення кількості потомства, однак виявили протилежне. Ті самці, які мали бісексуальні відносини, навпаки були більш успішними у розмноженні.

Додатково дослідники звернулися до записів родоводу, де детально описано походження кожної особини з цієї групи макак-резусів з 1956 року, і виявили, що схильність до одностатевого сексу успадковувалась на 6,4%.

«На жаль, серед деяких людей все ще існує переконання, що одностатева поведінка є «неприродною», і в деяких країнах, на жаль, досі за це карають смертю. Наше дослідження показує, що одностатева поведінка насправді широко поширена», – каже професор Вінсент Саволайнен.

Джерело: Science Daily

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина