Вчені перетворюють друковані плати у желе для кращого перероблення

Опубликовал
Андрей Русанов

Вчені з Університету Вашингтона винайшли нові друковані плати, які могли б значно зменшити кількість електронних відходів, які потрапляють на звалища. Ці плати частково перетворюються на желе, яке легко переробити.

Серед інших компонентів друковані плати зазвичай мають непровідний шар, який служить підкладкою для електронних компонентів. Він складається з двох інгредієнтів: скловолокна та епоксидної смоли, які дуже важко відокремити один від одного. Цей шар непросто переробити, іноді його спалюють, але цей процес нешкідливий для навколишнього середовища, а також може пошкодити електронні компоненти.

Вчені замінили смолу на полімер, відомий як вітример (vitrimer). Поки друкована плата використовується, він залишається міцним, жорстким та непровідним, дозволяючи підкладці функціонувати так само ефективно.

Після того, як така vPCB (друкована плата з вітримеру) дійде завершення використання, її занурюють в органічний розчинник, який має відносно низьку температуру кипіння. Коли цей розчинник кипить, вітример набухає та стає желеподібним.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Усі інші елементи які залишаються повністю неушкодженими, можна легко відокремити для повторного використання. Лабораторні експерименти показали, що 98% самого вітримера можна використати повторно разом із 91% розчинника.

Такі плати можна виробляти на наявних підприємствах, а також переробляти знову і знову. За оцінками вчених, використання перероблених vPCB може спричинити зниження впливу на глобальне потепління на 48% та скорочення канцерогенних викидів на 81% у порівнянні з традиційними платами. Дослідження опубліковане в журналі Nature Sustainability.

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрей Русанов