Рубрики НовиниWTF

Велика Британія планує заборонити розповсюдження діпфейк-порно без згоди учасників – як реальних, так і підставних

Опубликовал
Андрей Русанов

Покарання за поширення діпфейк-порно без згоди має бути включене до довгоочікуваного законопроекту про безпеку в інтернеті, який було відкладено через політичний хаос у Великій Британії, але буде повторно внесено до парламенту наступного місяця. Порушникам закону загрожує ув’язнення.

Нове правопорушення має бути додано до довгоочікуваного та суперечливого законопроекту про безпеку в інтернеті – масштабного законодавчого акту, який перепише британські правила контролю за шкідливим контентом у мережі. Уряд оголосив, що діпфейки будуть включені до законодавства поряд із жорсткими заходами проти віртуального роздягання та демонстрації жіночого топа без згоди. Ухвалення законопроекту було відкладене через урядову кризу, уряд планує повернути його до парламенту у грудні для подальшого обговорення.

У заяві кабінету міністрів йдеться, що дипфейки без згоди будуть заборонені у рамках ширшої ініціативи щодо викорінення порнографії помсти та інших форм неправомірного використання інтимних зображень. Закон визначає дипфейки як «сфабриковані інтимні зображення», що розповсюджуються без згоди, але не пропонує додаткових визначень задіяної технології. Поточні статистичні дані в Англії та Уельсі вказують, що кожен чотирнадцятий дорослий наражався на погрози поділитися його інтимними фотографіями без згоди.

Порнографічні діпфейки, що створені з використанням методів машинного навчання, почали масово з’являтися у мережі приблизно у 2017 році. Вони швидко розповсюдилися по інтернет-спільнотах – користувачі створювали власні порнографічні ролики із зображеннями відомих знаменитостей та інших людей. Відомо багато випадків використання таких зображень для приниження, жорстокого поводження та залякування людей, але в усьому світі не так багато законодавчих актів, що забороняють їхнє поширення. У США лише три штати (Вірджинія, Техас та Каліфорнія) взагалі мають закони щодо діпфейків.

Курс "Web design" від Web-academy.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Перша хвиля порнографічних дипфейків була зосереджена на використанні штучного інтелекту, який додавав обличчя жертв у існууючі відео. Нові технології, такі як перетворення тексту на зображення значно спрощують та прискорюють створення подібного контенту. Також вони розмивають різницю між мультяшними та фотореалістичними зображеннями, що може ще більше ускладнити будь-яке законодавство, спрямоване на вирішення цієї проблеми.

Професор Пенні Льюіс із Юридичної комісії (незалежний орган, створений для перегляду законів Англії та Уельсу) сказала, що вона задоволена запланованими змінами в законодавстві:

«Зйомка або публікація інтимних зображень людини без її згоди може завдати незворотних збитків», — сказала Льюіс, яка й рекомендувала зміни, що вносяться. «Новий набір правопорушень охоплюватиме ширший спектр образливої ​​поведінки, гарантуючи, що більше винних у цих вкрай шкідливих діях буде притягнуто до відповідальності».

Багато правозахисних груп, у тому числі тих, що працюють в галузі безпеки дітей, вітали ухвалення законопроекту про безпеку в інтернеті, заявивши, що цей закон необхідний для кращого захисту британських інтернет-користувачів. Проте законопроект також розкритикував загрозу свободі слова, особливо за його положення, спрямоване проти «законного, але шкідливого» контенту.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...