VEON через суд оскаржує арешт корпоративних прав «Київстару»

Опубликовал
Вадим Карпусь

На початку жовтня суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам, в тому числі Михайлу Фрідману, який через низку компаній володів часткою оператора «Київстар». Фрідман володіє часткою 38% компанії LetterOne, в якої є частка 48% бермудської Veon Ltd., яка, своєю чергою, є власником Veon Amsterdam B.V., якій належить нідерландська компанія Veon Holdings B V., до якої входить «Київстар».

Тепер цифровий оператор VEON Ltd подав клопотання до суду з метою оскарження арешту корпоративних прав «Київстару». Слід зазначити, що про арешт 100% корпоративних прав «Київстару» спочатку було оголошено на сайті СБУ 06 жовтня 2023 року, однак згодом Шевченківський районний суд м. Києва виправив помилку у своєму рішенні й визначив, що арешту підлягають 47,85% корпоративних прав, які ніби то належать підсанкційним особам.

VEON ltd зазначає, що є єдиним власником корпоративних прав у «Київстарі». Тому повний або частковий арешт корпоративних прав українського телеком оператора порушує права як VEON, так і його міжнародних інвесторів. У зв’язку з цим VEON прагне оскарження арешту своїх корпоративних прав у «Київстарі».

У своїх поданнях до суду VEON підтвердив, що будь-які дії, спрямовані на права, пільги або кошти підсанкційних осіб, не можуть бути спрямовані на «Київстар» або VEON. Зазначені особи не володіють акціями VEON або «Київстар»,  не можуть здійснювати будь-які права щодо VEON або «Київстар», не є членами або учасниками будь-яких органів управління компанією, включаючи правління, не мають можливості контролювати або впливати на рішення, прийняті VEON або «Київстар» і не отримують  вигоди від VEON або будь-якої з його операційних компаній.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Окремо вказується, що ні VEON, ні «Київстар» офіційно не були вручені рішення суду про накладення арешту на корпоративні права в «Київстарі», ані змінена постанова суду від 13 жовтня 2023 року, що зменшила відсоток арештованих корпоративних прав до 47,85% акцій. Veon зазначає, що якщо клопотання щодо оскарження арешту корпоративних прав «Київстару» буде відхилено, компанія здійснюватиме подальші кроки в рамках чинного законодавства України, включаючи подачу апеляції до вищих інстанцій.

Наразі «Київстар» продовжує обслуговувати 25 млн клієнтів. Додатково слід згадати, що минулого року «Київстар» купив медичний сервіс Helsi, який зберігає чималу кількість медичної інформації про українців, в тому числі результати аналізів та діагнози.

Disqus Comments Loading...