Влада Великої Британії оштрафувала на $9,5 млн компанію Clearview AI, що займається технологією розпізнавання облич. І вимагає видалити всі незаконно отримані дані про британців

Опубликовал
Тетяна Нечет

Компанія Clearview AI оштрафована на 7,55 млн фунтів стерлінгів (9,5 млн доларів США) британською службою захисту конфіденційності за незаконне отримання зображень осіб мешканців Великої Британії із соціальних мереж та сайтів. Clearview AI також наказали припинити незаконний збір біометричних даних британців та видалити все, що було отримано раніше.

«Clearview AI Inc зібрала безліч зображень людей з усього світу, у тому числі з Великої Британії, з різних вебсайтів та платформ соціальних мереж, створивши базу даних із більш ніж 20 мільярдами зображень. Компанія не тільки дозволяє ідентифікувати цих людей, але й ефективно відстежує їхню поведінку і пропонує це як платну послугу. Це не прийнятно. Ось чому ми вжили заходів для захисту людей у ​​Великій Британії, оштрафувавши компанію та видавши повідомлення про примусове виконання. Люди очікують, що їхня особиста інформація буде дотримуватися, незалежно від того, де у світі використовуються їхні дані», — заявив комісар з інформації Великобританії Джон Едвардс.

Управління комісара з інформації Великобританії (ICO) розпочало спільне з Австралією розслідування щодо Clearview AI у 2020 році. А наприкінці 2021 року наклало на компанію попередній штраф у розмірі 17 мільйонів фунтів стерлінгів (21,4 мільйона доларів США).

Британський офіс зазначив, що компанія порушила закони Великої Британії щодо захисту даних: база Clearview AI Inc, ймовірно, включає дані значної кількості людей, зібрані без їх відома; відсутній процес, що запобігає збереженню даних на невизначений термін; невідповідність вищим стандартам захисту для біометричних даних тощо.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Хоча Clearview AI Inc більше не пропонує свої послуги британським організаціям, компанія має клієнтів в інших країнах, тому, як і раніше, використовує особисті дані мешканців Великої Британії.

Нагадаємо, що Україна отримала безплатний доступ до системи розпізнавання облич Clearview AI для перевірки людей на контрольно-пропускних пунктах за умов війни. Засновник компанії говорив, що в наявності база даних загальним обсягом 10 млрд фотографій, що включає понад 2 млрд зображень з російської соціальної мережі «ВКонтакте».

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначав, що вже вдалося знайти багато російських убивць, які тероризували цивільних у Бучі та Ірпені.

Disqus Comments Loading...