Внаслідок масованого ракетного удару росіян більша частина України залишилась без світла, води та тепла. ППО ЗСУ збила 51 із 70 ракет та 5 БПЛА

Опубликовал
Катерина Даньшина

23 листопада росіяни знову завдали ракетних ударів по Україні — вибухи пролунали у Києві та області, на Львівщині та Дніпропетровщині. Більша частина країни залишилась без світла, води та тепла, спостерігаються проблеми й зі зв’язком. Також електроенергія зникла по всій території сусідньої Молдови.

На Київщині окупанти поцілили у критичні об’єкти інфраструктури та житловий сектор. Нині відомо про 34 постраждалих, серед них п‘ятеро дітей. Четверо людей загинуло. 

Мер Києва Володимир Кличко в коментарі телеканалу “Київ” повідомив, що на столицю летіла 31 ракета — 21 збили сили ППО. 

Два ракетні удари завдані по електропідстанції у Львівській області, також вражені енергетичні об’єкти на Дніпропетровщині. 

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Унаслідок масованого ракетного обстрілу більша частина країни залишилась без світла, води та тепла. Частково є перебої зі зв’язком. Компанія Netblocks повідомила, що після обстрілів росіян інтернет-трафік в Україні впав до 35% від попереднього рівня.

Укренерго попередило, що електроенергія по всій країні може бути відсутня протягом доби.

Масові вимкнення електроенергії внаслідок ракетних атак росіян відбулися й у Молдові. Президентка Мая Санду опублікувала офіційну заяву з цього приводу у Facebook. 

“Росія занурила Молдову у пітьму. Війна росії в Україні вбиває людей, знищує ракетами житлові будинки та енергетичну інфраструктуру. Люди дістають своїх поранених з-під завалів. Життя людей не повернути назад, але електропостачання можна відновити. Виправимо технічні проблеми та знову буде світло. Всі державні установи працюють над цим. Ми не можемо довіряти режиму, який залишає нас у темряві та холоді, який навмисно вбиває людей заради простого бажання тримати інших людей смиренними”, написала Санду.

Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації у вітчизняну енергосистему. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі. Щойно нормалізується робота енергосистеми, видача електроенергії з АЕС буде поновлена.

Також через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС з енергосистеми України. Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі. Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі, повідомляє “Енергоатом”.

“Укрзалізниця” відзвітувала про знеструмлення ділянок у Києві, Дніпрі, Миколаєві, на Львівщині, Вінниччині, Сумщині та Харківщині. Відправлення поїздів можливе із затримкою, нині у роботу залучені резервні теплотяги. Деякі напрямки  скасовані.

Повітряні Сили ЗС України повідомляють, що запуски по об’єктах критичної інфраструктури України були здійснені із 10 літаків-ракетоносців Ту-95мс з районів Волгодонська Ростовської області та Каспійського моря, а також із двох малих ракетних катерів з акваторії Чорного моря.

Загалом випущено близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555, “Калібр”. 51 ракету знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Крім того, на півдні країни знищено п’ять ударних безпілотних літальних апаратів типу “Ланцет”.

Нині постачання електроенергії в Україні поступово відновлюється. Світло з’явилося у деяких регіонах Київщини та у половині Львова (також 70% міста вже з водою, звітує Садовий). На Дніпропетровщині починають підключати критичну інфраструктуру. Очільники Києва та Харкова кажуть, що електропостачання спробують відновити цієї ночі.

Президент Володимир Зеленський доручив послу України в ООН запросити термінове засідання Радбезу через сьогоднішні ракетні удари. Засідання розпочнеться сьогодні о 23:00 за Києвом.

Disqus Comments Loading...