Всидіти на трьох стільцях: історія розробника, який працював фултайм у Meta, IBM і Tinder одночасно — з зарплатнею до $820 000 на рік

Опубликовал
Катерина Даньшина

Коли в Мета почали вимагати відвідувати офіс пару днів на тиждень — він почав спізнюватися на колли в Tinder і IBM, а одного разу під’єднав свій ноутбук з Tinder до мережі Wi-Fi Meta. У компанії, яка просуває сервіс для знайомств, це одразу помітили, і чоловіку довелось імпровізувати й вигадувати історію про те, як він прийшов попрацювати в офіс до друга.

Під час пандемії Браян Роке втратив роботу інженера-програміста в Amazon, і попри те, що почувався на той час повністю вигорілим та відчув деяке полегшення — звільнення припало не на найкращі часи, і кинуло його на найгірший ринок праці з часів Великої депресії.

Роке звільнив свою квартиру, переїхав до батьків та зрештою влаштувався на віддалену посаду в IBM. Водночас тривога за повторну втрату роботи залишилась з ним.

«Мені здавалося, що я не можу це контролювати, і не подобалось, що я залежу від компанії, яка вирішуватиме працевлаштовувати мене чи ні», — розповідав Браян.

Ідея таємно влаштуватись на ще одну роботу та подвоїти дохід з’явилась після дзвінка рекрутера з Meta. Коли Роке розмірковував над цим, виявилось, що він не один з такими думками, а в Інтернеті є навіть окрема спільнота, яка публікує поради про те, як «жонглювати роботами».

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Чоловік приєднався до однодумців, отримав роботу від Meta, а згодом і у Tinder — на додаток до збереження робочого місця в IBM. Ще рік тому він був безробітнім, а зараз має три місця із повним робочим днем і перспективою отримати загальну зарплатню у $820 000 на рік.

«Ніколи нікому не розповідати про Бійцівський клуб»

Деякі люди зі спільноти навіть змагалися між собою у тому, щоб максимізувати винагороду та зменшити кількість відпрацьованих за тиждень годин. Вони також заморожують свої трудові історії в Equifax і переводять  профілі в LinkedIn у сплячий режим, щоб роботодавці не бачили, що їх працівники обіймають кілька посад.

Свої маніпуляції учасники спільноти тримають у секреті (бухгалтери та чоловік/дружина — виняток). Навіть коли колега надішле інформацію про спільноту, вони завжди зобразять подив.

Але насправді такі люди дуже вмілі, і водночас вміють шукати посади, які для них «замалі» — це одна зі стратегій.

 «Зараз я на вершині своєї гри», — каже Еллісон, жінка з 16-річним досвідом у своїй галузі, яка взяла на себе дві штатні ролі. «І коли я подалась на другу роботу, то переконалась, що вона цілком відповідає моїм навичкам».

Не впіймали — не злодій

Після пандемії таке «жонглювання» поширились з огляду на можливість віддаленої роботи — водночас воно є не лише культурним табу, а й може призвести до судових позовів, якщо шахраїв спіймають. Хоча Метью Берман, адвокат із питань зайнятості, який став неофіційним юристом у спільноті, не стикався ще з жодною людиною, з якою б судились за те, що вона влаштувалася на другу роботу.

Водночас тут можуть додатись проблеми в особистому житті та психологічні проблеми — один з учасників спільноти, інженер-програміст Джордж, погано спить вночі через страх бути спійманим, а кілька інших визнають, що робота у кількох місцях одночасно зашкодила їхнім шлюбам.

Back to Office або Кінець дистанційної роботи

Після послаблень, введених на час пандемії, компанії починають відкликати своїх співробітників назад в офіси, і саме з такою ситуацією стикнувся Роке, інженер IBM-Meta-Tinder.

В Мета почали вимагати відвідувати офіс пару днів на тиждень — і він почав спізнюватися на колли в Tinder і IBM, а одного разу під’єднав свій ноутбук з Tinder до мережі Wi-Fi Meta. У компанії, яка просуває сервіс для знайомств, це одразу помітили. Роке довелось імпровізувати й вигадувати історію про те, як він прийшов попрацювати в офіс до друга.

«Вони просто сказали мені: «Рекомендуємо тобі цього не робити», — сказав чоловік.

Підпільні мільйонери

Не рідко на форумах жонглери роботами хизуються тим, скільки заробляють. Однак людина стверджувала, що має $2 мільйони на рік зі своїх 9 робіт, а інші в основному кажуть про суми, які не перевищують мільйон. Ті, яких вдалося перевірити: це сам засновник блогу Overemployed, який заробляє $600 000 на двох роботах; Коул, інженер-програміст, заробляє близько $500 000 доларів та Еллісон, яка на піку заробляла $260 000 з посад бізнес-аналітика та менеджера з продуктів.

Виявилось, що ці гроші не спрямовують на подорожі на острови чи розкішні автівки — якщо перше правило клубу стосувалось секретності, то друге спрямоване на ощадливість. Багато людей у спільноті виявилися прихильниками руху, відомого як FIRE, скорочено від «Фінансова незалежність, виходь на пенсію раніше». Джордж, якому вже за 20, сказав, що зможе вийти на пенсію до 35 років.

Єдина велика розтрата грошей, про яку повідомляли у спільноті — це купівля квитків на концерт Тейлор Свіфт для дочки.

Ну і ще один стимул, який заспокоював особисто Роке — це позбавлення від страху втрати роботи.

«Мені не потрібно було турбуватися про те, що я дуже залежний від однієї компанії», — сказав він. «Я контролював, маю я дохід чи ні».

Однак зрештою Роке замінив свою роботу в IBM, Meta і Tinder на одну нову, щоб дати собі час насолодитися іншими заняттями.

Дехто водночас дуже переймається моральною стороною питання.

«У мене є справді добрі начальники, тож я компенсую це тим, що докладаю додаткових зусиль», — каже Джордж.

Інші заспокоюють себе тим, що гарно виконують роботу, яку від них вимагають.

Річ у тім, що самі роботодавці почали рухатися в напрямку найму людей, які мають кілька робочих місць. Після пандемії багато компаній залучають більше незалежних підрядників, яким часто платять за проєкт, а не за годину.

Зростання віддаленої та гібридної роботи в епоху пандемії також познайомило роботодавців з новим способом вимірювання продуктивності. Замість того, щоб відстежувати кількість годин, які працівники проводять за робочим столом, багато керівників тепер оцінюють працівників на основі фактичної роботи, яку вони виконують. Враховуючи цей більш гнучкий, орієнтований на результат підхід до управління, деякі керівники можуть дійти до того, що їм байдуже на друге місце роботи працівника, якщо робота, яку вони отримують, буде першокласною.

«Минулого року в моїх відгуках про обидві роботи я отримала «перевищення», — каже Еллісон. «Важко відчувати провину, коли ти робиш те, що повинен робити».

У вересні компанія McKinsey & Company підрахувала, що люди, які працюють на двох роботах, складають 5% штату типової організації. Водночас уряд США у минулому кварталі надав дещо менші цифри, зазначивши, що 412 000 американців працюють на двох роботах повний робочий день одночасно, що на 105 000 більше, ніж у 2019 році.

Джерело: Business Insider

Disqus Comments Loading...