Ви неправильно їх ремонтуєте: відновити дефектні Radeon RX 6900 XT можна… просвердливши додаткові отвори в друкованій платі

Опубликовал
Вадим Карпусь

Сучасні відеокарти – складні пристрої, які потребують ретельної діагностики та акуратності у процесі ремонту. Але деякі поломки вимагають зовсім іншого підходу. Так, фахівець з ремонту відеокарт KrisFix виявив, що для ремонту несправної моделі Radeon RX 6900 XT в деяких випадках потрібно просвердлити два додаткові отвори в друкованій платі.

KrisFix отримав для ремонту відеокарту MSI Radeon RX 6900 XT з рідкісною проблемою – вентилятори та світлодіоди працюють, але пристрій не виводить зображення. Причому це не така вже й рідкісна проблема. За словами інженера, вона зустрічалася на 6 або 7 відеокартах серед сотень, відремонтованих ним. Джерелом проблеми був обрив траси між графічним процесором та мікросхемою пам’яті, що в деяких випадках призводило до повної непрацездатності відеокарти.

У сучасних топових відеокартах використовуються друковані плати з 15 шарами. Виправити пошкоджені доріжки, які знаходяться глибоко всередині друкованої плати – це складне завдання, яке потребує витрат великої кількості часу. Але KrisFix пішов іншим шляхом. Замість того, щоб шукати розриви всередині друкованої плати й намагатися відновити доріжку, він просвердлив два отвори в текстоліті. Потім майстер припаяв крихітний провід до контакту на контактному майданчику пам’яті одним кінцем і контакту на контактному майданчику GPU іншим кінцем. Тим самим він створив обхідний шлях. Потім він припаяв чипи DRAM та GPU на свої місця.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Не можна сказати, що це простий процес. Він також вимагає надзвичайної точності, використання мікроскопа для паяння отвору, паяння проводів, повторного паяння пошкоджених конденсаторів та відновлення обірваних доріжок на верхній частині друкованої плати. Також залишається відкритим питання, як вплине зміна довжини доріжки на продуктивність. У будь-якому випадку такий неординарний спосіб ремонту шляхом додавання непередбачених отворів для прокладання нової доріжки дозволив відновити працездатність відеокарти.

Джерело: tomshardware

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Вадим Карпусь