Офіційно: високосну секунду скасують з 2035-го року — але лише на одне століття

Опубликовал
Катерина Даньшина

Минулого тижня міжнародна коаліція вчених і державних установ проголосувала за скасування високосної секунди (або секунди координації) — односекундної корекції, яку іноді застосовували до Всесвітнього координованого часу (UTC) для того, аби утримувати тривалість та початок доби за цим часом близькими до квазірівномірного всесвітнього часу (UT1).

Атомний годинник був представлений у 1967 році як точний вимірювач плину часу. Він використовує коливання радіоактивних атомів і має точність до 1/15 мільярдної секунди на рік, залежно від використовуваного елемента. Однак обертання Землі не настільки послідовне, тож у 1972 році організації світового хронометражу запровадили високосну секунду, щоб синхронізувати всесвітній координований час (UTC) і стандартний цикл день/ніч.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Коригування у той час здавалося досить простим рішенням, але майже одразу виявилося проблематичним для програмістів і ширшої технологічної індустрії. У 2012 році  через помилку високосної секунди було виведено з ладу кілька вебсайтів, зокрема Reddit, Mozilla, Gizmodo, Lifehacker тощо. У 2017 році Cloudflare мав відключення DNS рівно опівночі 1 січня, коли розпочалася високосна секунда того року. Цьогоріч Meta опублікувала розлогу аргументацію про те, чому світ повинен відмовитися від коригування часу.

На відміну від високосного року (технічно високосного дня), який додає один день кожні чотири роки, закінчуючи лютий 29-го замість 28-го числа, високосні секунди набагато менш передбачувані. Хоча запропоноване коригування відбувається приблизно кожні 21 місяць, фактичні зміни базуються на нерегулярному обертанні Землі. Оскільки одна секунда — це мізерний приріст часу — важко точно визначити, коли відбувається синхронізація після досягнення цільового року. Це як спроба точно влучити в ціль у грі в дартс, коли відстань до неї постійно змінюється.

Наприкінці 20 століття хронометристи почали усвідомлювати, що зміни часу можуть негативно вплинути на комп’ютери та програмне забезпечення, призначене для роботи з незмінним часом. Так з’явився страх так званого Y2K, або проблеми 2000 року — можливості неправильної роботи програмного забезпечення у зв’язку з переходом від 1999 до 2000 року.

Усі погоджувалися, що треба щось робити, але ніхто не міг знайти гідного рішення. Знадобилося понад два десятиліття дебатів, щоб прийняти рішення про скасування високосної секунди. Однак резолюція не набуде чинності негайно та не діятиме нескінченно — високосну секунду скасують у 2035-му всього на 100 наступних років.

Міжнародна спілка електрозв’язку (ITU), відповідальна за передачу всесвітнього часу, ще має проголосувати за схвалення резолюції на Всесвітній конференції радіозв’язку в Дубаї наступного року. Однак це вважається формальністю, оскільки переговори між Міжнародним бюро мір і ваг (BIPM) та спілкою на цей час виявилися “сприятливими”, що свідчить про те, що ITU погоджується зі змінами.

Резолюцію підтримали 59 держав-учасників BIPM. росія та білорусь були єдиними країнами, які не голосували за ухвалення резолюції. білорусь утрималася, а росія послалася на ускладнення, пов’язані з ГЛОНАСС — її системою супутників глобального позиціювання (вони жорстко закодовані для автоматичного обліку високосних секунд).

Джерело: Techspot

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Катерина Даньшина