Рубрики КриптоНовини

ЄС вимагатиме від банків тримати євро власного капіталу на кожен євро у криптовалюті

Опубликовал
Катерина Даньшина

У вівторок законодавці Європейського Союзу підтримали проєкт закону про імплементацію останнього етапу постфінансових глобальних банківських правил капіталу, додавши так звані “заборонні” вимоги для покриття ризиків від криптоактивів.

Комітет з економічних питань Європейського парламенту схвалив законопроєкт про введення правил капіталу “Базеля III”«Базель III» — документ Базельського комітету з банківського нагляду, що містить методичні рекомендації в області банківського регулювання і затверджений в 2010—2011 рр з січня 2025 року, хоча й підтримав кілька тимчасових розбіжностей, щоб дати банкам більше часу для адаптації.

США, Велика Британія та інші країни вживають подібних заходів, але комітет ввів у проєкт закону нові елементи, зокрема вимогу до банків мати достатньо капіталу, щоб повністю покрити авуари криптовалют.

“Банки будуть зобов’язані тримати євро власного капіталу за кожен євро, який вони зберігають у криптовалюті”, — сказав Маркус Фербер, правоцентристський німецький член комітету.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Цей крок є тимчасовим заходом до прийняття нового законодавства ЄС та відповідає рекомендаціям світових банківських регуляторів.

“Такі вимоги до капіталу допоможуть запобігти переходу нестабільності з криптосвіту на фінансову систему”, — сказав Фербер.

Асоціація фінансових ринків Європи (AFME) заявила, що проєкт закону не містить визначення криптоактивів і може в кінцевому підсумку також застосовуватися до токенізованих цінних паперів. 

Країни ЄС уже схвалили свою версію проєкту закону, і законодавці тепер обговорюватимуть з ними остаточний текст із подальшими змінами.

Іноземні банки, які працюють через філії в ЄС, уважно спостерігатимуть за обговоренням. Країни-члени зайняли більш м’який підхід до того, коли іноземні банки, що обслуговують клієнтів в ЄС, можуть відкрити філію або перетворити філію на дочірню компанію з більшою капіталізацією, разом з тим у вівторок законодавці ЄС показали більш жорстку позицію.

ЄС прагне створити “стратегічну автономію” на ринках капіталу, оскільки після Brexit (Вихід Великої Британії із Європейського Союзу) він стикається з фінансовим центром-конкурентом, розташованим на підході до його території.

Джерело: Reuters 

Disqus Comments Loading...