Depositphotos
Американський стартап Savor виготовляє масло з вуглецю, кисню та водню, яке за молекулярною структурою ідентичне традиційному вершковому.
Технологія передбачає захоплення вуглецю з кисню та поєднання у процесі термохімічних реакцій з воднем та киснем. Жири, які при цьому утворюються, молекулярно ідентичні тим, що містяться у традиційному вершковому маслі. Пекарні, які встигли спробувати новий продукт, переконують, що на смак це те саме вершкове масло.
За інформацією ABC7, принаймні одна пекарня з Каліфорнії вже використовує це масло для виготовлення власного хліба та круасанів. За словами власника пекарні Starter Bakery у Берклі Браяна Вуда, текстура незвичайного масла виявилась придатною для випічки, а виготовлені продукти набули широкої популярності.
Стартап Savor фінансується мільярдером та підприємцем Біллом Гейтсом. Компанія і підприємець спільно працювали над створенням морозива, сиру та молока без використання молока.
Технологія створення незвичайного вершкового масла передбачає вловлення вуглецю з кисню і вилучення водню з води. За умов високої температури та тиску в процесі хімічних реакцій утворюються алкани — прості вуглеводні ланцюги. Згодом ці алкани утворюють жирні кислоти в процесі окислення. Ці жирні кислоти є структурними компонентами жирів та масел. Шляхом поєднання цих жирних кислот з тригліцеридами розробники можуть створювати жири, ідентичні тим, що містяться у традиційному вершковому маслі.
У Savor звертають увагу на те, що вуглецевий слід у процесі створення традиційного вершкового масла у кілограмах еквіваленту CO₂ (CO2e
Окрім цього такий метод виробництва вершкового масла не потребує використання землі та води на відміну від традиційного сільського господарства. Технологія не потребує залучення корів та пасовиськ, що може значно вплинути на зменшення обсягів викидів парникових газів в атмосферу.
У даний час низка партнерів компанії вже використовують її продукт. Представники Savor запевняють, що кілька ресторанів і пекарень висловили інтерес до продукту, в тому числі ресторани, удостоєні зірок Мішлена.
Однак компанія досі має труднощі з розширенням виробництва, оскільки все ще чекає на отримання необхідних дозволів від регуляторних органів. Незважаючи на те, що за хімічним складом масло Savor ідентично традиційному вершковому маслу, необхідні довгострокові дослідження впливу на здоров’я споживання лабораторних жирів.
Джерело: ZMEScience