Рубрики Новини

З початку війни кількість кібератак на сферу української енергетики перевищила 200 тисяч. Останній напад міг залишити без світла 1,5-2 млн. споживачів

Опубликовал
Тетяна Нечет

З початку вторгнення росії кількість кібернападів на Укренерго зросла втричі. Піки були напередодні нападу, а також приєднання української енергосистеми до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи (ENTSO-E) 16 березня.

Загалом із початку війни на об’єкти енергетичної інфраструктури України здійснено понад 200 тисяч кібератак. Для порівняння: за весь 2021 їх було 900 тисяч. Про це повідомив 12 квітня заступник міністра енергетики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Фарід Сафаров, передає «Інтефакс-Україна».

«За 47 днів війни кількість кібератак на сферу енергетики перевищила 200 тисяч, тоді як за весь минулий рік їхня кількість становила 900 тисяч. За останній період зафіксовано 50 спроб DDoS-атак. У 2021 році їх було лише дві. Щодо самого міністерства, то лише за останній тиждень було приблизно 20 тисяч інцидентів з питань кібербезпеки, які мали вразити його інфраструктуру», — сказав Сафаров.

За підрахунками Енергореформи, з огляду на ці дані, кількість кібератак на енергоінфраструктуру з початку російського вторгнення збільшилася у 1,7 раза. Їх вдалося відобразити завдяки злагодженій роботі команд міністерства та інших державних органів, зокрема урядової команди CERT-UA.

Онлайн-курс Digital Marketing від Mate academy.
Станьте високооплачуваним спеціалістом завдяки курсу Digital Marketer та почніть карʼєру в IT з нуля.
Отримати знижку на курс

Найбільше хакерських нападів зазнає енергосектор і, зокрема, НЕК «Укренерго» та обленерго.
За словами Сафарова, напередодні було відображено потужну кібератаку на одне з найбільших обленерго України.

«Якби атака була вдалою, 1,5-2 млн. приватних споживачів залишилися б без світла, не кажучи вже про промисловість», — сказав заступник міністра.

Заступник голови Держспецзв’язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Віктор Жора додав, що за останньою кібератакою на обленерго стоїть російська хакерська група Sandworm.

Disqus Comments Loading...